Crveni alarm za celu Srbiju: Ledeni dani do srede, i -25°C

U Srbiji će do srede biti veoma hladno, nastavljaju se ledeni dani sa jutarnjom temperaturom od -18 do -10 stepeni a lokalno i niže, oko -25 stepeni.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 08.01.2017.

08:23

Crveni alarm za celu Srbiju: Ledeni dani do srede, i -25°C
Foto: B92

Najviša dnevna od -12 do -5 stepeni. Crveni meteoalarm zbog niskih temperatura na snazi je za teritoriju cele Srbije.

Najhladnije je jutros, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Sjenici, gde je u 8h izmereno čak minus 27 stepeni.

Zatim sledi Leskovac sa minus 25, a ne zaostaje mnogo ni Kopaonik sa minus 24, te ni Kuršumlija sa minus 23.

U Somboru, Požegi je minus 22, a u Ćupriji minus 21, dok se Beograd jutros "probudio" sa temperaturom od minus 14 stepeni.

Na Kopaoniku je danas, sa minus 25, najhladniji dan od 1961. godine, od kada se na toj planini vrše merenja.

Portal "Infokop" ukazuje da su danas u funkciji žičare Sunčana dolina, Malo jezero, Krst, Karaman greben, Mali karaman, Marine vode, Karaman, Jaram, Gobelja relej, Kneževske bare, Gvozdac, Mašinac, Vučak 1 i 2, bob na šinama i pokretna traka u ski vrtiću.

JP "Skijališta Srbije" trenutno rade na osposobljavanju ostalog dela skijališta koji ne radi kao posledica kombinacije jakog vetra (12-17 m/s) i izuzetne hladnoće (-25C).

Prilazi ka Kopaoniku su prohodni iz svih pravaca ali je saobraćaj otežan i obavezna je upotreba zimske opreme.

Sneg koji je padao tokom prethodnih dana i noći dostigao je visinu od 56 santimetara. Danas će na severu i zapadu zemlje biti pretežno sunčano, u ostalim krajevima umereno i potpuno oblačno, na istoku i jugoistoku ponegde provejavanje slabog snega.

Vetar slab i umeren, severozapadni, na istoku i u planinskim predelima jak. Jutarnja temperatura biće od -18 do -13 stepeni, u planinskim predelima oko -25 C, a najviša dnevna od -12 do -7 stepeni, saopštio je Republički hidrometerološki zavod.

Uveče i u toku noći postepeno naoblačenje sa istoka, mestimično sa slabim snegom, uglavnom u brdsko-planinskim predelima.
Screenshot/RHMZ
U Beogradu će tokom većeg dela dana biti pretežno sunčano i veoma hladno uz slab i umeren severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura od -16 do -13 C, najviša dnevna oko -7 stepeni. Uveče postepeno naoblačenje, a u toku noći u pojedinim delovima grada slab sneg.

Prema prognozi za narednih nedelju dana, u ponedeljak će biti oblačno, mestimično sa slabim snegom.

Do četvrtka u vecini krajeva suvo, samo se u utorak i sredu na jugoistoku i istoku ocekuje provejavanje slabog snega.

Od petka oblačno, mestimicno sa snegom.

Do srede veoma hladno - ledeni dani - u jutarnjim satima sa umerenim i jakim mrazem, zatim postepeni porast temperature.

Vanredna situacija proglašena je u opštinama Sjenica, Medveđa, Aleksinac i Blace, a pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su više od 113 ljudi. Opširnije u posebnoj vesti.

Pročitajte još:

AMSS upozorava: Bačena so nema puni efekat, gužve na granici

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: