Dostupni linkovi

Kongres za izgradnju židovskih naselja na palestinskim teritorijama


Židovska naselja na okupiranim palestinskim teritorijima
Židovska naselja na okupiranim palestinskim teritorijima

Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio je izjavu kojom se osuđuje prošlomjesečna rezolucija UN-a u kojoj se kritizira širenje židovskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima. U Predstavničkom domu, kao i Senatu većinu imaju republikanci, a izabrani predsjednik Donald Trump prethodno je od lidera republikanaca u Kongresu zatražio brze reakcije na postupke odlazeće administracije.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame krajem prošlog mjeseca omogućila je Vijeću sigurnosti UN-a da donese rezoluciju kojom se traži prekid izraelskog naseljavanja na spornim teritorijima, protiveći se time pritisku Izraela, novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa, te nekoliko američkih senatora koji su pozivali Washington da iskoristi svoj veto.

Očekivano Predstavnički dom Kongresa u kojem većinu imaju republikanci dva dana nakon konstituiranja je usvojio izjavu kojom odbacuje rezoluciju Vijeća sigurnosti.

"Zapanjen sam onim što se dogodilo prošli mjesec. Vlada je napustila našeg saveznika Izrael i to kada nam on najviše treba. U Rezoluciji Vijeća sigurnosti nije se radilo o židovskim naseljima, nije se radilo o miru, već o samo jednoj stvari - pravu Izraela da egzistira kao židovska demokratska država. Ovakva jednostrana nastojanja su dizajnirana kako bi se izolirao i delegitimizirao Izrael. Time nije unaprijeđen mir, već je postao još nedostižniji", kazao je predsjedavajući Doma Paul Ryan, dodajući kako je vijeme za popravak štete i obnovu partnerstva sa Izraelom.

Paul Ryan: Zapanjen sam onim što se dogodilo prošli mjesec
Paul Ryan: Zapanjen sam onim što se dogodilo prošli mjesec


Podsjetimo, Rezoluciju su na glasanje 23. decembra prošle godine pred petnaesteročlano Vijeće stavili Novi Zeland, Malezija, Venezuela i Senegal, dan nakon što ju je Egipat povukao pod pritiskom Izraela i Donalda Trumpa koji su i pozvali SAD da stavi veto na rezoluciju.

Ipak, ona je prošla s 14 glasova za, popraćena pljeskom. Taj se čin tumači kao potez za kraj odlazećeg američkog predsjednika Obame koji ima zaoštren odnos s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

U rezoluciji se od Izraela traži da "odmah i u potpunosti zaustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući istočni Jeruzalem", te se dodaje kako izgradnja naselja "nema pravnu opravdanost i predstavlja kršenje međunarodnog prava".

Usvajanjem rezolucije se neće ništa znatno promijeniti između Palestine i Izraela na terenu, no ono nije samo simboličko. Rezolucija predstavlja službeno očitovanje međunarodnog neodobravanja izraelskog naseljavanja spornih teritorija, te bi mogla potaknuti daljnje palestinske poteze protiv Izraela na međunarodnim forumima. Tako je i sa izjavom Predstavničkog doma američkog Kongersa koje sada daje vjetar u leđa Izraelcima.

Izvor: Agencije

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG