Capital.ba

Obostrani interes za prevazilaženje zastoja u saradnji

03.03.2010. / 15:29

BEOGRAD, Privredna komora Srbije saopštila je danas da postoje objektivne pretpostavke i obostrani interes za prevazilaženje višegodišnjeg zastoja u bilateralnim privrednim odnosima između Alžira i Srbije.

U saopštenju povodom posjete delegacije srpskih privrednika Alžiru, navodi se da se u posljednje vrijeme međusobni ekonomski odnosi dvije zemlje mijenjaju na bolje, zahvaljujući aktivnostima srpskih preduzeća u građevinarstvu, farmaciji i drugim sektorima.

U privrednoj delegaciji Srbije su predstavnici 60 preduzeća, među kojima su “Jugoimport SDPR”, “Hidrotehnika – Hidroenergetika”, “Energoprojekt”, “Institut Mihailo Pupin”, “Hemofarm”, “Galenika”, “Jugoremedija”, “Koncern Bambi”, “Centroproizvod”, “Putevi Užice” i “Simpo”.

Na Poslovnom forumu oni će ponuditi svojim alžirskim partnerima mogućnost saradnje u investicionim radovima, kao što su izgradnja puteva, brana i vodovoda, zatim u industrijskoj kooperaciji i u oblasti saobraćaja.

Srpski privrednici će u Alžiru predstaviti i paletu srpskih izvoznih proizvoda – traktore i rezervne dijelove, putnička vozila, elektroopremu, linije za procesnu industriju, farmaceutske proizvode, hidrauliku i pneumatiku, građevinske mašine i prehrambene proizvode.

U saopštenju se navodi da Alžir spada u značajne proizvođače i izvoznike prvenstveno gasa i nafte i kao takav ima realne izvore za finansiranje ambicioznih planova i programa investicione izgradnje i proširenje infrastrukture, što je polje na kome su bivše jugoslovenske firme stekle odlične reference, poslovnu reputaciju i povjerenje.

“Alžir planira da u narednih nekoliko godina pokrene investicioni ciklus od 150 milijardi dolara”, navodi se u saopštenju.

U strukturi srpskog izvoza, koji je u Alžir iznosio prošle godine oko 22 miliona dolara, bili su najzastupljeniji prikolice i poluprikolice, farmaceutski proizvodi, transformatori i njihovi dijelovi, konstrukcije za hidrogradnju od gvožđa ili čelika i dijelovi za motore.

Srbija je iz Alžira u 2009. godini uvezla samo helijum u vrijednosti od 80.000 dolara.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Obostrani interes za prevazilaženje zastoja u saradnji

    1. brkoug

      Hoće li Antić pustiti da Alžir večeras pobjedi da bi odobrovoljio alžirske privrednike? Ja tipujem da neće, ali da će morati.