Ponovo obavezni vojni rok?

FoNet

31. 12. 2016. u 11:18

Portparol Vojske Srbije, kapetan korvete Jovan Krivokapić, izjavio je da se u VS i Ministarstvu odbrane razmatra eventualno vraćanje obaveznog služenja vojnog roka

Поново обавезни војни рок?

Ilustracija

BEOGRAD - Portparol Vojske Srbije, kapetan korvete Jovan Krivokapić, izjavio je za RTS da se u VS i Ministarstvu odbrane razmatra eventualno vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

Krivokapić je rekao da su za Vojsku Srbije sjajne vesti to što pojedine ankete pokazuju da je 70 odsto ispitanih za povratak obaveznog vojnog roka.

"Raduje nas kad istraživanje pokaže da javnost pozitivno gleda na eventualno vraćanje služenja vojnog roka. Sad imamo dobrovoljno služenje vojnog roka, a od 1. decembra 2016. omogućili smo novi koncept, rok sada traje šest meseci i sve sa ciljem povećanja operativnih sposobnosti", istakao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, u VS i Ministarstvu odbrane razmatra se opcija za obavezno služenje vojske.
"Na nivou Ministarstva odbrane i VS formiran je radni tim koji razmatra nova strategijska dokumenta, to su dokumenta od najvećeg značaja za VS. A jedno od pitanja koje se razmatra je i vraćanje obaveznog služenja vojnog roka", naveo je Krivokapić.

Ukoliko to bude predloženo kao jedna od mera, kako kaže, biće upućeno Vladi, pa dalje u Skupštinu.

Krivokapić ističe da za pripadnike Vojske Srbije i MUP uvek ima posla.

"Obezbeđujemo 670 kilometara granice sa jasnim ciljem - sprečavanje ilegalnih prelazaka i sprečavanje krijumčarenja", napomenuo je on Krivokapić i dodao da je manje prelazaka tokom ovog hladnog perioda.

Prema njegovim rečima, u protekle dve nedelje uhapšeno je 25 krijumčara ilegalnih migranata, a od jula do danas otkriveno je više od 18.000 ilegalnih pokušaja prelazaka srpske granice.

"Uhvatili smo 119 krijumčara. Najviše ih je iz Srbije, njih 90, ostali su iz Bugarske, Pakistana, Avganistana i Holandije. Pokušali su da prevezu 1.200 migranata pretpostavljamo na sever zemlje", istakao je Krivokapić.

Kako kaže, Vojska Srbije radi bez obzira na praznike, dane i noći, radne i neradne dane.

"Više hiljada ljudi biće angažovano u Kopnenoj zoni bezbednosti, obezbeđivanju državne granice, na administrativnoj liniji sa AP Kosovo i Metohijom, ali i u multinacionalnim operacijama", ukazao je Krivokapić.

On je napomenuo i da su pripadnici VS trenutno angažovani u 11 multinacionalnih operacija.

Govoreći o nabavci "migova", Krivokapić je rekao da to za Vojsku Srbije predstavlja suštinski značaj.

"VS će nakon nabavke aviona, helikoptera i tenkova biti značajno naprednija. To je podstrek za dalji rad i nagoveštaj da će u narednom periodu biti više obuke i opreme. Nedavno je potpisan sporazum za šest novih helikoptera i 30 tenkova T-32. To su odlične vesti pred kraj 2016", istakao je Krivokapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Pravednik

31.12.2016. 11:46

konacno nesto pametno nama je vojska najpotrebnija sto se i pokazalo u proslosti pogotovo jer smo sa svih strana okruzeni nato paktom jos samo da se uvede obuka po ruskom sistemu i bicemo sigurnija drzava.

ZikaZivac

31.12.2016. 12:37

ja sam odsluzio obavezni vojni rok a drzava mi je ostala duzna 1 god. radnog staza za koju sam uredno primao (kakvu-takvu) vojnicku platu. ja sam svoju obavezu ispunio, kada ce drzava svoju da ispuni? Ako ne byde tako onda je to gubljenje vremena.

Ljubisa

31.12.2016. 14:28

@ZikaZivac - I ja sam sluzio jednu godinu, moj otac dve, deda dve plus drugi svetski rat, pradeda jednu pus prvi svetski rat, Bugarsko zarobljenistvo... i to sve ne drzavi nego sebi samima i svojim potomcima.A ovi sto bi da se od svega okoriste neka slobodno idu tamo gde je bolje i neka ne smetaju.

Tomy

31.12.2016. 12:44

Obavezni vojni rok,odlicna stvar iz vise razloga.Prvo kada pogledas istoriju Evrope i Balkana vidis da komsije stalno merkaju tudje dvoriste.Samim tim primoran si da budes stalno na oprezu ,a opreza nikada dovoljno.U novije doba vec su nas jednom tukli,i to se ne zaboravlja pa su avioni ,tenkovi i BUK vise nego dobrodosli.Svaki muskarac i zena bi trebali da prodju vojnu obuku od 6 meseci. Dovoljno za zlu ne trebalo!Dakle veliko DA za obavezni vojni rok s time da se ne ukida ni profesionalni.

srbin

31.12.2016. 22:29

@Srecko - a hoce li ici desetak godina na fakultet.Jel to izgubljeno vreme.Ako se zakon donese tebe niki nece ni pitati.

Srbin takođe

01.01.2017. 15:02

@Srecko - Bilo je zakona i pod Titom pa su mnogi eskivirali vojsku. Tek ćemo da eskiviramo vučićevu vojsku. Moje dete će da služi vučićevu NATO vojsku na "evropskom" putu preko mene mrtvog.

Boško

01.01.2017. 15:07

@Srecko - Pre bih poslao dete da služi Šiptarima, nego Vučiću. Džaba vam zakoni koje nećete moći da primenite

Раша

31.12.2016. 14:43

А ко су тих 70% испитаних? Ево мене нико није питао, а ја нећу да моја деца служе војску и убеђен сам да 70% родитеља дели моје мишљење. Из анкета избаците пензионере и оне који немају децу. Зар они да одлучују о мојој деци?

Nemanja

31.12.2016. 14:46

Slazem se sa sluzenjem vojnog roka, ali za one koji kada zavrse srednju skolu ne upisu fakultet ili se ne zaposle. To po mom misljenju ima slisla sve ostalo je gubljenje vremena. Moze se uvesti obavezno sluzenje vojne vezbe, ali vojnog roka gde vi cistite vojni krug pola godine je glupost. Tri meseca odsluzite i osposobite se za vojne aktivnosti i to je to.

Иван

31.12.2016. 16:01

Служио сам редовно шест месеци и једино што сам заиста научио је да користим метлу. Нисам за такво служење. А нисам ни за ОБАВЕЗНО јер ти који су на силу ту више одмажу, никакве користи од њих.

Краљеви

31.12.2016. 16:36

@Иван - Takodje sam sluzio ali nisam zadovoljan obukom, jer sam vise metlu drzao i GSP radio, no sto sam se za vojnika obucavao. Kraca obuka, ali zestoka i prava obuka, da se prave godisnje vojne vezbe, da se ne zaboravi steceno znanje i obuka. A ovi koji nece da sluze, u evidenciju, da se u slucaju rata pokupe i na prvu liniju da kopaju rovove, peru tenkove i slicne poslove, u slucaju poplava lopate u ruke.... Nece valjda jedan specijalac da cisti ulice, a ovi "pametni" sto ne sluze da leze u sobama?

Slobodan

31.12.2016. 20:28

U normalnim drzavama vojnici imaju osmocasovno radno vreme pet dana nedeljno i nakon toga skidaju uniforme, tusiraju, presvlace i idu svojim kucama da bi se ujutro vratili na obuku. Ciscenje prostorija, oruzja, vozila, dvorista obavlja tehnicko civilno osoblje koje je za to placeno. Vojnici su bolje placeni i niko nije lud da vreme dok traje ugovor potrosi na njihove fizicke poslove koje moze da uradi svaka budala umesto za obuku zbog koje su angazovani.

Žika

31.12.2016. 22:30

Što se tiče vojnog roka nikad nije bio dobar za mlade ljude evo zbog čega: novopridošla generacija bila je odmah po prijemu u kasarnu maltretirana i zlostavljana i nazivana “gušterima“ od generacija koje su došle pre njih i tako svaka naredna generacija.Bili smo čistači i perači raznih prostorija,WC-a... Obuka nikakva.Morali smo da se šlihtamo desetarima i svim starešinama... Setimo se koliko je naših drugova vojnika izgubilo živote tokom služenja,za šta?Pa ko više može da veruje takvoj vojsci?

Chicago

31.12.2016. 23:07

Zemlja koja ima problem s KiM i Raskom mora da ima obavezan vojni rok.Ucimo od Izraela 7miliona tuce 160 miliona u neprijateljskom komsiluku.

Srbin

01.01.2017. 14:50

@Chicago - Važi, ali ti prvi da se vratiš iz Čikaga i da sa tvojom decom uzmeš pušku u ruke. Mi ćemo za tobom!

Mali Perica

23.01.2017. 02:07

@Chicago - Oni ih tuku jer imaju naprednije naoružanje, a ne zbog toga što imaju obavezan vojni rok, danas se ratuje pritiskom na dugme.

Sasa

01.01.2017. 00:36

Sluzio sam vojsku i to nikako ne zelim svojoj deci. Samo bolestan covek moze da kaze da mu je bilo lepo u vojsci....

Vlave

01.01.2017. 14:37

@Sasa - Prilicno sam zdrav i bilo mi je lepo u vojsci. Samo nesposoban covek moze da kaze da mu je bilo lose u vojsci. Svakakvih ima, kukaju, zovu mamu....

Bačena

03.01.2017. 08:37

@Sasa - godina dana... prežaliti ne mogu što nisam isfolirao regrutaciju...

Srbin

01.01.2017. 14:52

Pre bi sinu odsekao ruku, nego da brani "evropsku" Srbiju. Nikada vi+še moja porodica neće da brani "Srbiju" - može samo u rusku vojsku.

Rado ide Srbin u vojnike, dva ga vuku a trojica tuku

01.01.2017. 15:20

A jel će moći i gejevi da služe vojsku? :) Pod Titom nisi smeo da se deklarišeš javno kao gej na regrutaciji (postojao je i zakon o sodomiji) a danas naravno da smeš. Šta ćemo da radimo ako nam se regrut napali na regruta pa ga zaskoči u spavaonici? heh heh heh Predviđam da će u Srbiji broj gejeva dostićei najmanje 30% ako se ovaj zakon usvoji.

Popaj

02.01.2017. 03:32

Imamo li mi neku korvetu za tog kapetana? Trenutno moze da zaduzi camac i papagaja.

Ђура Змај

02.01.2017. 06:57

Питање за Јову, стручњака за Борбене групе ЕУ: Обезбеђујете 670 км границе од 2.397 км државне границе Отаџбине, шта је са остатком.?!

Ђура Змај

02.01.2017. 12:21

Koliko hiljada vojnika angažuju NATO partneri sa druge strane administrativne linije u našoj južnoj pokrajini - Da li je to primereno teretu koji podnose Vojska i Policija sa ove strane administrativne linije.?! Kolike su dnevnice NATO vojnika.?!

Stari iseljenik

02.01.2017. 14:40

Ako ponovo uvedu obavezno služenje, opet će nekoliko stotina hiljada srpskih mladića rođenih kao 3.-ća generacija u EU, pobeći u tuđa državljanstva! Decenijama neće smeti zbog hapšenja na granicama SRB da dolaze svojima, da nađu devojke za ženidbu, da ostavljaju novac u SRB. Sve već bilo, sve doživljeno. Izbegavaće ne zato što nisu patriote već što bi zbog vojske izgubili posao, "pukli" bi krediti, otišla egzstencija dovraga. Sve zbog toga što ih je otac upisao u SRB državljanstvo!

Ђорђе С.

02.01.2017. 18:01

@Stari iseljenik - Због војске би 18-годишњаци изгубили посао? "Пукли" би им кредити, отишла егзистенција до врага, пропала женидба? О чему причаш? Па ко у Србији има посао (чак и кредит) тако млад, о којој егзистенцији причаш, о каквој женидби причаш кад се српске "девојке" весело проводе на сплавовима и јахтама, а момци седе у кафићима и кладионицама до своје 39. године? А за ону другу, традиционалну српску омладину не брини, неће да дезертира као ти!

Жика

02.01.2017. 18:07

@Stari iseljenik - А ти си побегао из Србије зато што те је отац "upisao u SRB državljanstvo"?

sale

02.01.2017. 19:46

Ja sam ratovao 11 meseci na prvoj borbenoj liniji za Srbiju protiv ustasa i jedino sto sam imao pored duplog staza je popust na placanje komunalija od 50 posto koji su nam demokrate dale i cim su dosli na vlast Mali i Vesic su nam taj popust smanjili e sad ja kazem da moja dva sina nikad ali nikad nece ratovati za zemlju koja se tako odnosi prema bivsim borcima eno joj i Malog i Vesica pa nek oni idu u rovove tako da ni vojsku nece sluziti sigurno , poslacu ih preko i cao.

Perica

23.01.2017. 02:04

Vojska nije jaka koliko ima vojnika, nego kakvom tehnologijom raspolaže, tako da povećanje broja vojnika neće povećati bezbednost zemlje kao što većina misle.