NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Nadmoćan odgovor Putina

Branko Vlahović

30. 12. 2016. u 13:40

Ruski predsednik odlučio da ne proteruje američke diplomate. Decu američkih diplomata pozvao u Kremlj na zabavu

Надмоћан одговор Путина

Nema reciprociteta za proterivanje 35 ruskih diplomata

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin šokirao je svetsku javnost i nadmudrio odlazećeg američkog predsednika Baraka Obamu tako što je saopštio da neće proterati 35 američkih diplomata. Putin je uz to decu američkih diplomata u Moskvi pozvao u Kremlj na zabavu oko jelke. Očigledno je da Putin veruje da će od miroljubivog poteza imati više koristi i lakše će krenuti u normalizaciju odnosa sa Donaldom Trampom.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u petak je predložio predsedniku Putinu da se kao odgovor Vašingtonu protera 31 američki diplomata iz Moskve i četvoro diplomata iz konzulata u Sankt Peterburgu. Lavrov se založio za identični odgovor na odluku Vašingtona od 29. decembra da se protera 35 ruskih diplomata iz Vašingtona i konzulata u San Francisku. Predsednik Barak Obama je izjavio da su sankcije protiv Rusije uvedene zbog hakerskih napada u vreme izborne kampanje u SAD. Amerikanci su na spisak sankcija stavili rusku Federalnu službu bezbednosti kao i Glavnu obaveštajnu upravu ruskog generalštaba (GRU). Na "crnom spisku" je i šest osoba na čelu sa glavnim vojnim obaveštajcem generalom Igorom Korobovom kao i njegovi pomoćnici Igor Kostjukov, Vladimir Aleksejev i Sergej Gizunov. Na spisak kompanija pod sankcijama dospeli su "Specijalni tehnološki centar" iz Sankt Peterburga, zatim Profesionalna asocijacija dizajnera i organizacija "COR-sekjuriti" iz Moskve.

Predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev nove američke sankcije je nazvao "antiruskom agonijom".

Službeni predstavnik za informacije Ministarstva spoljnih poslova RF Marija Zaharova je proterivanje doplomata nazvala "krajem lude predstave".

- Ljudi koji su bili u Beloj kući osam godina, jesu grupa zlobnih spoljnopolitičkih nesrećnika - kazala je Marija Zaharova koja je jedino poštedela dosadašnjeg državnog sekretara Džona Kerija, koji "takođe nije bio saveznik Rusije, ali se trudio da bude profesionalac i da sačuva ljudsko dostojanstvo".

ŠKOLU NE ZATVARAJU

MINISTARSTVO spoljnih poslova Rusije demantovalo je vest Si-En-Ena da će zabraniti rad američke škole u Moskvi. U njoj uče deca američkih, kanadskih i britanskih diplomata.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

SuverenaAnonimka

30.12.2016. 15:15

Паметно! Генијално! Не може бити бољег одговора од овог. Благослов и Путину и свом словенсклом роду

rale

31.12.2016. 02:30

@milenkovic milan - Znacemo uskoro ko je Trump>Putina vec znamo.Moglo bi se desiti mnogo sta suprotno.Jedna je predizborna prica a druga nastupa poslije nominacije.Ovo za sad uzmite samo za novogodisnje sale.Ti sto se raduju o nekoj ponizenosti Amerike ili Obame od strane Rusije ili Ruskog Putina uopste ne poznajete USA sistem vladevine.Predsjednik je i te kako cenzurisan i kontrolisan od Senata i Kongresa i malo sta moze na svoju ruku ili samostalno odluciti..

Milorad

30.12.2016. 20:56

Zicer za penal.Cesto se to Dogodi,ali strasti sprece pravu sansu.Ovoga puta nije tako.Obama i drustvo oko njega(Klintonovi verovatno) je napravilo niz strateskih poteza koji im nije isao u prilog.Ne Americi,nego njima.Amerika ce ovo iskoristiti da dik falsifikuje jednu politiku koja i nije bila dobra za USA.Bilo je tu laži,mizerija,ne dostojanstva.Urusena je slike Amerike koja je stvarana kroz zadnja dva veka.Tramp ima priliku da iskoristi ovaj Ruski potez.U tom slucaju poentirali bi oba.

putiin

30.12.2016. 21:01

kakav kralj putin oni njihove diplomate proteruju iz zemlje a smeker putin anere zovr da prume paketice hahaha car putin

CAR JE CAR

30.12.2016. 22:34

I NIJE PETLJANAC, kao oni sto za svoj ne uspeh okrivljuju druge. Amerikanci treba da su zahvalni Bogu i Putinu, sto im Killary bit predsednik i odvest zemlju u totalnu propast.

Miro Markovic

30.12.2016. 22:50

Meni je moja pamenta baba-Darinka uvek diplomatski savetovala: "Sine moj, nemoj da se igras sa blatnjavim svinjama, jer na kraju one budu srecne a ti ostanes sav kaljav". Imam utisak da je to drevno slovensko filozofsko misljenje moje pocivse babe, neko dosapnuo predsedniku Putinu. Neka mu je hvala za to!

Mikiboy

31.12.2016. 08:25

E g.ppredsednice!Mislite li da ce Amerikanci razumeti vasu poruku.Pa oni su 100 godina iza civilizacije.Nisu mnogo odmakli od kako su naselili Ameriku.Vas odgovor ce protumaciti kao znak slabosti i straha jer oni ne poznaju druge vrednosti.