Šešelj traži dve godine za pripreme

Vojislav Šešelj zatražio je Haškog tribunala dve godine za pripremu dokaznog postupka odbrane od optužbi za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2010.

21:01

Default images

Šešelj je, istovremeno, tvrdio da bi sudsko veće moglo da ga oslobodi već na kraju dokaznog postupka optužbe, budući da "tužilaštvo nije dokazalo nijednu od optužbi". Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti nagovestio je da bi saslušavanje preostalih šest svedoka sudskog veća, kao i izvođenje dokaza optužbe, moglo biti okončano u maju.

Po pravilima suda, Šešelj ima pravo da zatim zatraži oslobađanje.

"Komotno bi se mogla doneti oslobađajuća presuda već u maju, da nije vansudskih uticaja...Ja sam svestan koliko je zapadnim silama stalo da se ja još ne vratim u Srbiju...Ako odluka ne bude potpuno oslobađajuća, ne računajte da ću odbranu spremiti za dva meseca...Za to će mi trebati najmanje dve godine", rekao je Šešelj sudijama.

Optuženi je, međutim, upozorio da neće moći da izvodi dokazni postupak odbrane, ukoliko Tribunal ne bude finansirao troškove, unazad od pretprocesne faze.

Sudski sekretarijat do sada je odbijao da finansira Šešeljevu odbranu, obrazlažući da je on odbio da dostavi neophodne podatke o svojoj imovini.

Šešelj je i danas ponovio tvrdnju da je sve potrebne imovinske dokumente dostavio Tribunalu još 2003. godine, priznajući da njegova supruga Jadranka to odbija da učini, a da je on ne može naterati.

Tužilac Matijas Markusen pozvao je sudsko veće da još jednom razmotri mogućnost nametanja branioca Šešelju, ukoliko on "ne bude u stanju da izvodi dokaze odbrane".

Kako je najavio sudija Antoneti, suđenje će biti nastavljeno iduće sedmice, iskazom zaštićenog svedoka VS-1058. Trojica od preostalih šest svedoka bolesna su i veće će o njima doneti odluku pošto razmotri lekarske nalaze, rekao je Antoneti.

Šešelj je u pritvoru Tribunala od 24. februara 2003. godine, kada se dobrovoljno predao, a suđenje je počelo u novembru 2007.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: