Capital.ba

U opštinu uloženo više od sedam miliona KM

02.03.2010. / 17:05

KOZARSKA DUBICA, Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić izjavio je danas da je iz Razvojnog programa Vlade RS i iz budžeta ministarstava u opštinu Kozarska Dubica u zadnje tri godine investirano više od sedam miliona KM, od čega je najviše utrošeno u izgradnju putne infrastrukture.

“Kozarska Dubica ima dobru saradnju sa republičkim organima vlasti i Republika Srpska daje podršku brojnim projektima koji se ovdje realizuju. Svaki put kada realizujemo neki projekat, oni dođu sa nekim novim projektom i nekom novom idejom tako da smo i danas razgovarali o novim projektima iz lokalnog domena koje bi trebalo da finansira ili sufinansira republička vlast”, potvrdio je Radojičić nakon razgovora sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Ninom Jauzom.

On je istakao da će Vlada RS nastojati da iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj pomogne u rješavanju problema vodosnabdijevanja koji je već godinama aktuelan u Kozarskoj Dubici.

“Problemi u vezi sa vodosnabdijevanjem koji ovdje postoje mogu biti riješeni izgradnjom novog izvorišta i fabrike vode. To je projekat koji opština Kozarska Dubica vjerovatno ne može sama da finansira, jer je, prema procjeni, vrijedan više od 2,5 miliona KM, a RS ima u okviru saradnje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj otvorene projekte za vodosnabdijevanje u nekoliko opština i vidjećemo kakve su mogućnosti da se dodatne opštine uključe u ovu vrstu projekata”, precizirao je Radojičić.

On je najavio da će RS insistirati na tome da institucije BiH izvrše prekategorizaciju Međunarodnog graničnog prelaza u Donjoj Gradini.

“To je pitanje za držane organe i institucije BiH, međutim, RS će sigurno insistirati na tome da se na ovom graničnom prelazu omogući i robni promet, s obzirom na planove izgradnje poslovne zone u opštini Kozarska Dubica i na izvoznu orijentisanost ovdašnje privrede, što bi sigurno olakšalo život i podstaklo privrednu aktivnost”, rekao je Radojičić.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac istakao je da u Kozarskoj Dubici nema nikakvih problema statusne prirode.

“Kozarska Dubica je politički vrlo stabilna opština i jedna od možda najstabilnijih u RS. Razgovarali smo o razvojnim projektima, a prvenstveno o pitanju rješavanja graničnog prelaza, jer moramo uticati na institucije BiH da pristupe rješavanju tog problema puno energičnije i na taj način ćemo i uspjeti”, rekao je Lipovac.

Načelnik opštine Kozarska Dubica istakao je da izuzetno dobru saradnju sa republičkim organima vlasti, koji daju podršku brojnim projektima koji realizuje opština.

“Nastojaćemo da se opština Kozarska Dubica razvija kao otvorena sredina i opština koja želi da sve kapacitete Republike Srpske usmjeri ka razvoju”, rekao je Jauz.

On je istakao da je u toku izrada Strategije razvoja opštine Kozarska Dubica, te posebno pohvalio saradnju sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave, Savezom opština i gradova i Narodnom skupštinom RS.

“U nekoliko smo navrata u proteklom periodu uspjeli, šaljući komentare i sugestije na određene zakonske norme, da ih prilagodimo potrebama lokalne vlasti”, potvrdio je Jauz.

U pratnji načelnika opštine Kozarska Dubica, Lipovac i Radojičić obišli su preduzeće Hemijska prerada kukuruza (HPK) u Drakseniću.

“HPK je preduzeće koje je još u većinskom vlasništvu Republike i koje, prema informacijama koje imamo, pozitivno posluje što znači da nije uvijek problem sama struktura vlasništva, nekad je problem i pitanje uspješnog menadžmenta, proizvodnog programa i tržišta”, rekao je Radojičić i posjetio da je riječ o preduzeću od strateškog interesa za RS.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!