Sarme i ćevapi usred Vijetnama

Marko Lopušina

25. 12. 2016. u 16:19

Na licu mesta: U Ho Ši Minu, nedavno otvorena prva srpska kafana. Za Novu godinu sprema se veliko slavlje sa srpskim trubačima. U Vijetnamu živi i radi oko 50 Srba, pilota, trgovaca, učitelja... Jugoslovena

Сарме и ћевапи усред Вијетнама

Vijetnamka barmen u srpskoj kafani

SRPSKI trubači u prslucima i šajkačama, devojke u srpskoj narodnoj nošnji i srpska jela na trpezi srž su programa kojim se u najvećem vijetnamskom gradu Ho Ši Minu dočekuju Nova godina i Božić. Glavni organizatori ovih proslava su Srbi, biznismeni Dragan Mladenović, Dragan Kostov, Zoran Matić i Nebojša Micić.

Restoran je otvoren u centru Ho Ši Mina pre desetak dana i već je pun gostiju. U Vijetnamu, inače živi i radi oko 50 Srba, pilota, trgovaca, sportista, učitelja, biznismena, ali ima i još stotinu bivših Jugoslovena iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Slovenije.

- Mirisi kuhinja Srbije, ali i onih iz cele bivše Juge sa svadbarskim kupusom, projom, punjenim paprikama i domaćom rakijom privukli su nenadano mnogo gostiju već prvih dana. To mi daje nadu da smo uradili pravu stvar kada smo otvorili prvi srpski restoran istočno od Turske i južno od Kine - priča šef kuhinje Dragan Kostov, čijim specijalitetima ne odolevaju ni Vijetnamci.

Sva četvorica danas krajem decembra rade na tome da sa gostima zajedno u restoranu "Kod tri bika" organizuju novogodišnji doček i slavlje povodom Božića.

- Došli smo na ideju da pozovemo goste na doček 2017. godine i na proslavu Božića 7. januara. Odziv je neverovatno veliki. Već se prijavilo 70 gostiju, a najavilo se još toliko. Pored naših ljudi, mnogo njih je sa prostora bivše Jugoslavije. Za njih pripremamo prijatno iznenađenje iz Srbije, šumadijske trubače koji će da sviraju cele noći - najavljuje slavljenički program Dragan Mladenović.

* Jelovnik u kafani "Kod tri bika"

U programu učestvuje i folklorna grupa sa juga Srbije, iz zavičaja domaćina, koji svakog leta posećuju Pirot, Vranje, Vlasotince i napajaju se zvucima rodnog kraja.

SLAVSKO ŽITO U jelovniku majstora kuhinje Dragana Kostova nalaze se srpski specijaliteti. To su pasulj prebranac, sarma, meso sa roštilja, kuvana rakija i vino, kao i slavsko žito i kolač.

- Srbija je tamo gde smo mi, njeni iseljenici. Zato se Vijetnamcima dopala naša kafana, jer u njoj mogu da upoznaju jedan drugačiji narod, jednu malu zemlju sa Balkana, čiji ljudi uživaju u odličnoj hrani, piću i dobroj muzici - objašnjava svoj poslovni uspeh Kostov.

Inače, rođeni u horoskopskom znaku Bika Kostov, Matić i Micić su prvi došli na ideju da otvore prvi srpski restoran u Indokini, dok je Mladenović bio kum, nazvavši ga "Kod tri bika". Mladenović je rodom iz Kumanova i završio je studije šumarstva. Početkom devedesetih otišao je u Australiju. Diplomirao je dizajn na Monaš univerzitetu u Melburnu.

Prešao je 1993. u glavni grad Vijetnama Hanoj, radio u korporacijama i dobijao male dividende. Otvorio je 1996. radionicu "Rare Dragan". Danas je vlasnik fabrike i proizvođač umetničkog nameštaja sa 250 zaposlenih i 4.000 artikala. Njegovi prijatelji Kostov, Matić i Micić su takođe biznismeni, koji su neraskidivo vezani za srpski zavičaj.

* Osoblje "Kod tri bika"


SRPSKE CRKVE

Mladenović je restaurirao drvene elemente u mnogobrojnim srpskim crkvama u Australiji. Posle hramova Sveti Stefan i Lazarica u Sidneju i Crkve Svetog Dimitrija u Melburnu priprema se da uradi mozaik u Hramu Svetog Ilije Proroka, jedinoj srpskoj crkvi ispod zemlje u rudniku opala Kuber Pidi.


* Delić atmosfere u kafani


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Nele

25.12.2016. 17:10

Bio sam u aprilu u ovoj predivnoj zemlji i poneo sam prelepe utiske.Nesto totalno neobicno i drugacuje od onoga na sta smo navikli.Bio sam u Hanoiu,Danangu,pa u Ho Si Minu ...Ogromna zemlja,sa izuzetno prijatnim ljudima.Jedina mana je udaljenost.Bec-Doha-Bankok-Hanoj...prilicno naporno.

STOJAN.St.SRBIJA

26.12.2016. 06:04

Po nekad osvojise vise bez opaljene jednok FISEKA .Mi SRBI imamo mlogo vise da poklonimo svetu nego sto to imaju ZLOCINCI IMPERIJALISTI.

Vuk Karadžić

26.12.2016. 23:40

@STOJAN.St.SRBIJA - Lepo si ti ovo napisao moj Stojane. Morao sam da ustanem i napišem ti pohvalu, jer mi se baš zavrtelo u glavi.

Boško-kuvar

26.12.2016. 14:07

Ne znam da li je gornji tekst o ćevapima i sarmi u sred Vijetnama ili o kumu Mladenoviću? Ako se ne varam potpisani novinar nam je već jednom hvalio dotičnog pre neku godinu i to potpuno istim tekstom... ako piše da tamo ima 50 srba, što ne napiše i neku reč i o njima, ili o nekome od njih... mi kuvari bi voleli da saznamo kako je šef kuhinje g.Kostov došao u Vijetnam, gde je stekao majstorske veštine, u kojim restoranima je radio pre odlaska... ili još neku zanimljivu i poučnu životnu priču..

Kolega majstor čuvar

26.12.2016. 22:11

@Boško-kuvar - Izgleda mi da Vam je za odlazak u Vijetnam potrebno da imate završen samo treći razred mašinske škole u Surdulici, da ste se amaterski bavili fudbalom, isto tako i muzikom svirajući bubnjeve, onda se zaposlite kao čuvar deponije guma, dobijete otkaz, malo vozite kombi i zatim budete expert za pretakanje ulja iz bureta u flaše i kantice... i na kraju malo porodičnih problema i brata u Vijetnamu...Dotičnog šefa i majstora kuhinje poznajem lično, radili smo zajedno 2010. g kao čuvari u G4S...

ja bik

26.12.2016. 16:13

Ima nečeg u ljudima koj isu rodjeni u znaku Bika - i kao pojava su jaki, malo podgojeni, samo razmišljaju o hrani, šta ćemo sutra da pojedemo, a jedan od tih sam ja: sa svojih 60 godina i znanjem u kuhinji (ne bih se postidela i da odem na neko takmičenje) prosto mi nije jasno zašto i kako do sada nisam otvorila neki restoran: sarme, proja, pasulj, punjena paprika, gulaši i paprikaši (ima razlike), svadbarski kupus, hleb, pogače, salčići čuveni a retko ko ume da ih napravi...to su prava jela..

Vlasnici McDonaldsa u Hurgadi

26.12.2016. 21:40

Reportaža ili?? Gospodin reporter je bio tamo? Pored fotografija mene i kuma iz McDonalds restorana u glavnoj ulici Hurgade, odštampanog menija na egipatsko-srpskom, šta je još potrebno da se napiše reportaža o nama kao vlasnicima i po kojoj tarifi?? Nigde na zidovima slike srpskih svetinja, bar neko srpsko piće u baru, bar negde nešto što liči i podseća na Srbiju. Čovek obukao belu bluzu i eto ga majstor i šef kuhinje, a atmosfera bubnjar se veseli, a ostali kao na daći... Dokle više breee!!!

Veverice

26.12.2016. 22:19

Kakva priča o kafani " Kod tri bika" za nas Veverice iz Srbije... Svaka čast g. Lopušina