Četvrtak, 22.12.2016.

20:28

Kolo, najstarija gorila u SAD, napunila 60 godina

Gorila Kolo (Colo), najstarija gorila u SAD, u Zoološkom vrtu u Kolambusu, u Ohaju, napunila je 60 godina.

Izvor: Beta-AP

Kolo, najstarija gorila u SAD, napunila 60 godina
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ona je majka troje, baka 16, prabaka 12 i čukunbaka tri gorile. Nedavno joj je uklonjen maligni tumor, ali lekari kažu da je sada dobro.

Kolo je prva gorila na svetu rođena u zoološkom vrtu i za dve decenije je prevazišla očekivani životni vek gorila koje nisu u prirodnom staništu.

Njena dugovečnost ukazuje na veterinarsku negu, hranu i savremene terapeutske tehnike koje sve više doprinose dtome a se produže životi životinja u zoološkim vrtovima.

Te promene takođe znače da više životinja živi sa uobičajenim bolovima i problemima koji prate starenje. U današnje vreme veterinari redovno leče životinje od bolesti srsa, bubrega, artritisa, problema sa zubima ili obolele od raka. Kolo je jedna od nekoliko starijih gorila u SAD. Najstariji mužjak gorila Ozi ima 55 godina i živi u zoološkom vrtu u Atlanti, koji ima i specijalno odelenje gerijatrije za gorile. Osoblje zoološkog vrta Vudland park u Sijetlu koristi akupunkturu, masažu, lasersku terapiju i toplotu da pomognu Emi 13-godišnjoj zečici.

U Zoo-vrtu u Vašingtonu Šanti, 42-godišnja azijska slonica sa artritisom, dobija redovno terapiju i nedavno je je dobila specijalne čizme.

U Ouklendu u Kaliforniji Tiki, 27-godišnja žirafa, jedna od najstarijih u SAD, dobija negu nogu, masažu, akupunkturu i usluge kiropraktičara, uz tradicionalne veterinarske lekove.

Gao Gao, 26-godišnji mužjak pande u Zoološkom vrtu u San Dijegu, sa srčanim problemima povremeno ima ultrazvučni pregled srca.

"Gerijatrija je verovatno jedna od najtipičnijh medicinskih izazova s kojima se suočavamo u zoo-vrtovima", rekao je doktor Kit Hinšo, direktor odeljenja za zdravlje životinja u Zoo-vrtu u Filadelfiji.

Gorila Kolo drži nekoliko drugih rekorda. Na svoj 56. rođendan 2012. ona je prešla rekord za najdugovečnijeg gorilu. Danas 22. decembra je prešla prosečni životni vek ženki gorila u ljudskoj nezi (37,5 godina) za više od dve decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

13 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

15 h

Podeli: