Srbija mora da isplati 310 miliona evra stare devizne štednje

Predlog izmena Zakona o regulisanju javnog duga SR Jugoslavije po osnovu devizne štednje građana predviđa obavezu države da isplati 310 miliona evra, izjavila je danas ministarka za državnu upravu Ana Brnabić.
Izmene se donose u vezi sa servisiranjem stare devizne štednje, nakon sudskih presuda u Strazburu, kojima je Srbiji naloženo da isplati deviznu štednju državljanima bivših republika SFRJ, rekla je Brnabić. Po osnovu tog zakona ukupne obaveze Srbije iznose do 310 miliona evra.
 
- Važno je da se ove obaveze izmire i da Srbija pokaže da poštuje odluke Evopskog suda za ljudska prava, jer bi u suprotnom bili pod rizikom da možemo da platimo nematerijalnu štetu, što bi bio dodatan udarac na budžet od 30 do 40 miliona evra. Ovo je i finansijski i iz aspekta reputacije Srbije jako važno - naglasila je Brnabić.
  • ralfinjo

    23.12.2016 13:04
    Ljubljanska banka?
    Hoce li i ostale bivse clanice SFRJ platiti deviznu štednju ostalim državljanima bivših republika?
    Npr. Ljubljanska banka? Ili ce samo Srbija morati da plati odstetu?
  • tako je

    22.12.2016 23:24
    treba
    Treba da isplati i deviznu stednju ali i restituciju i rehabilitaciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.