Svet

0

U borbama protiv Islamske države u Siriji poginulo 14 turskih vojnika

Autor: AP

Izvor: Beta

U borbama protiv Islamske države u Siriji poginulo 14 turskih vojnika

Izvor: Foto: Beta/ AP

To je najveći broj nastradalih turskih vojnika u jednom danu u Siriji, od kada su počeli operacije u toj zemlju, u avgustu.

Islamska država ih je danas napala s tri automobila bombe, navela je turska vojska u saopštenju.

Propagandna agencija Islamske države, Amak je saopštila da su džihadisti izveli samoubilački napad na sirijske pobunjenike i turske borce u zapadnom delu Al Baba. Nisu naveli koliko je ljudi poginulo.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije danas da se Islamska država očajnički bori da zadrži severni sirijski grad Al Bab i izvodi samoubilačke napade i napade s "unapređenim eksplozivnim uređajima" protiv turskih snaga i sirijskih opozicionih boraca koje podržava Turska.

Erdogan je rekao novinarima i da se nada da će grad uskoro pasti.

Prema navodima turske vojske, 138 ekstremista ubijeno je od kad su turske vlasti objavile da ulaze u odlučujuću fazu borbi za taj grad, uporište Islamske države.

Ankara je u avgustu krenula u ofanzivu na severu Sirije u nastojanju da potisne Islamsku državu i kurdske milicije od granične zone.

Pošto je pomogla pobunjenicima da isteraju pripadnike Islamske države iz nekoliko mesta, kao što su Džarablus, Al Rai i Dabik, Ankara je usmerila svoje snage na Al Bab, ekstremističko uporište koje se nalazi na oko 25 kilometara od tursko-sirijske granice. Oni tu, kako izgleda, pružaju jači otpor pošto je do sada napredovanje turske vojske bilo brzo, a sada raste broj ubijenih i ranjenih turskih vojnika.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR