Najnovije vesti
Vesti Beograd
Zvezdarac zida bez dozvole, ugrožava komšije, a niko mu ništa ne može

Zvezdarac zida bez dozvole, ugrožava komšije, a niko mu ništa ne može

Na Bulevaru kralja Aleksandra 121 stanari već 13 godina vode bitku sa investitorom koji nelegalno zida, ali i preživljavaju psihičku i fizičku torturu.

Nelegalna gradnja Zvezdara Foto: Predrag Dedijer / RAS Srbija
Nelegalna gradnja Zvezdara
Foto: Predrag Dedijer / RAS Srbija

- Imali smo divan pogled na dvorište, a onda je Antić, samoprozvani investitor koji drži servis za televizore pored naše zgrade, krenuo da nam uzurpira dvorište i da gradi neki objekat - započinje Dragiša Topalović, stanar zgrade čiji je stan direktno ugrožen ovom gradnjom.

Zidovi su popucali, soba mu je puna šuta i prašine.

- Žalio sam se opštini, zaštitniku građana, ministarki Mihajlović, policiji... Jedino što sam postigao je da mi taj čovek fizički i psihički maltretira porodicu - poručuje Topalović.

Još 2003. opština Zvezdara izdala je rešenje za rušenje podignutih delova objekta, međutim do realizacije nije došlo. Investitor pokreće zahtev za legalizaciju objekta 2010. i gradnja se neometano nastavlja dok inspektori opštine Zvezdara ponovo nisu doneli rešenje za rušenje 2013. Ono nije u potpunosti realizovano, pa je novo doneto 7. juna ove godine. Kao ni prethodno, nikada nije sprovedeno u delo.

Foto: Predrag Dedijer / RAS Srbija

"Građevinska inspekcija opštine Zvezdara preduzela je sve zakonske mogućnosti iz svoje nadležnosti po pitanju te bespravne gradnje. Doneto je rešenje, zaključak, zabrana radova, krivična prijava, dopuna krivične prijave kada su radovi nastavljeni. Kasnije, 2014. godine, sprovedeno je izvršenje, srušen je sprat i potkrovlje, ali investitor uprkos tome nastavlja da zida", stoji u saopštenju, uz napomenu da tužilaštvo može da podigne optužnicu protiv Antića i proglasi ga odgovornim za izvršeno krivično delo.

U međuvremenu, po rečima Topalovića, on i njegova porodica su izloženi nasilju. Pre nekoliko meseci je navodno nasrnuo na Topalovićevu ćerku Jelicu.

- Radnici su sedeli na mom prozoru, a kada sam ih ljubazno zamolila da se sklone, došao je Antić, razbio prozor, udarao metalnom šipkom i povredio mi ruku, a na kraju me je gađao lopatom punom betona - tvrdi Jelica.

OPŠTINA: NEMA NIJEDAN PAPIR

Antić se u jednom pojavljivanju pred sudom branio kako mu čelnici Zvezdare dozvoljavaju da gradi.

- Pitamo tog gospodina da li ima bar jedan dokument da mu opština dozvoljava da gradi? Da je tako, ne bismo podnosili i krivičnu prijavu - poručuju iz opštine.