');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

BARBARU TRAŽE 3D SONAROM Ronioci ne odustaju od potrage za telom devojčice

Nandor Baranji, predsednik Spasilačkog tima "Tisa" iz Sente, koji tragaju za telom devojčice Barbare Vitez (15), kaže da će ponovo pretražiti dno reke.

Senta - Barbara Vitez nestala u talasima Tise Foto: Privatna arhiva
Senta - Barbara Vitez nestala u talasima Tise
Za Barbarom tragaju od 25. novembra
Foto: Privatna arhiva
Za Barbarom tragaju od 25. novembra

Učenice prvog razreda Srednje ekonomsko-trgovinske škole se, 25. novembra, prema izjavama drugara sa kojima je bila na mostu, okliznula i pala u reku.

Kako je “Blic” već pisao, dečaci su uznemireni anonimnim pismom koje je 13. decembra stiglo roditeljima devojčice, u kojem se tvrdi da je devojčica omamljena, silovana i bačena sa mosta u Tisu i govori o navodnom trećem dečaku, pa su zahtevali zajedno sa roditeljima da budu saslušani i podvrgnuti poligrafskom ispitivanju, koje bi trebalo da bude sprovedeno danas.

 Nandor Baranji
Foto: N. K. / RAS Srbija
Nandor Baranji

– Ronioci Žandarmerije pretražili su dno reke oko stuba i nizvodno od njega do 100 metara, ali bezuspešno. Spasilački tim "Tisa" pozajmiće trodimenzionalni, takozvani 3D sonar, od Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je mnogo precizniji od našeg dvodimenzionalnog i može do detalja da pregleda dno reke – objašnjava Nandor.

 Servisni otvor na mostu kroz koji je Barbara pala u vodu
Foto: N. K. / RAS Srbija
Servisni otvor na mostu kroz koji je Barbara pala u vodu

On dodaje da je 25. novembra temperatura vode bila oko četiri stepena, a da je devojčica, prema izjavama prisutnih, pala sa visine od oko 10 metara, gde je dubina reke od šest do 12 metara.

- Prema konstituciji devojčice, brzine toka reke i temperature vode, bilo je očekivano je da telo utopljenice izroni za pet do osam dana. Detaljno smo pretraživali obale reke sve do bečejske brane, udaljene više od 50 kilometara od senćanskog mosta, a sada ćemo koristiti savremeniju tehniku.

Pretraga verovatno počinje u sredu

Spasilački tim će ponovo pretražiti reku
Foto: N. K. / RAS Srbija
Spasilački tim će ponovo pretražiti reku

Trodimenzionalni sonar, kojim će Spasilački tim "Senta" pretražiti dno reke Tise u ppotrazi za telom Barbare Vitez, neće moći da se montira na čamcu Spasilačkog tima, već će za to biti potreban brodić.

– Imamo u Senti nekoliko brodića koji su još porinuti, pa ćemo zatražiti da nam ih posude, kako bi montirali sonar, pa očekujem da detaljnu pretragu započnemo sutra – kaže Baranji.

On dodaje o da su poslali apel svima koji silaze na Tisu da obrate pažnju.

- Preko medija smo obavestili sve ribare sa Tise i sve one koji ovih dana odlaze na reku, da pažljivo osmatraju obale i ako nešto primete da jave. Međutim, do danas, 25 dana od momenta kada je upala u Tisu, njenog tela nema, pa pretpostavljamo da se zakačilo za neku prepreku u reci - rekao je Baranji.