Moćna eskadrila čuvaće naše nebo (VIDEO)

D. MILINKOVIĆ

21. 12. 2016. u 14:52

Premijer Aleksandar Vučić u Moskvi sa Sergejom Šojguom sklopio dogovore o nabavci modernog naoružanja i isporuci šest "migova 29". Na poklon dobijamo i 30 tenkova T-72 i isto toliko oklopnjaka BRDM-2

Мoћна ескадрила чуваће наше небо (ВИДЕО)

Foto: Pres Vlade Srbije

SARADNjA Beograda i Moskve u svim oblastima, uključujući vojnu, jačaće do veoma visokog nivoa. Potpuno sam siguran da će između naših naroda i država uvek biti dobri odnosi. A Srbija ostaje neutralna, ta pozicija se ne menja, i to sam rekao i u Briselu i u Vašingtonu.

Ovim rečima premijer Aleksandar Vučić "zapečatio" je jedan od najznačajnijih ugovora u novijoj istoriji iz oblasti vojne saradnje, koji je Srbija sklopila u sredu, tokom posete predsednika Vlade Moskvi.

Vučić je sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom priveo kraju dogovore o nabavci šest borbenih aviona "mig 29 M2". Pored toga, Srbija je na poklon dobila 30 modifikovanih tenkova T-72 i isto toliko borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM-2 i topove kalibra 14,5 milimetara. Pregovaralo se i o nabavci raketnog sistema "Buk" i to modela M1 i M2.

Vest koja stiže iz Moskve ima posebnu simboliku s obzirom na najave o dodatnom naoružavanju susednih zemalja. Sa postojeća četiri "miga" i nabavkom još šest, naša zemlja će dobiti najmoderniju eskadrilu u regionu!

- Nebo iznad Srbije biće apsolutno sigurno i bezbedno. Mi ne pretimo nikome, samo želimo svoje granice i nebo i zemlju da čuvamo. I to sada bez ikakvih problema možemo. Ponosan sam što smo politikom neutralnosti i nezavisnosti izdržali pritiske sa različitih strana i došli dotle da i svoju zemlju ojačamo do te mere da ni sami u to doskora nismo verovali. Posle ovoga srpska vojska više neće biti ista - rekao je predsednik Vlade.

Ministar odbrane Zoran Đorđević, koji je bio sa premijerom u Moskvi, poručio je da ruske letelice treba da stignu u našu zemlju najkasnije za tri meseca, a da im zatim sledi modernizacija u tri faze.

- Rusija, kao podršku, poklanja Srbiji šest aviona "mig 29" bez novca, pri čemu će nas prva faza modernizacije koštati između 180 i 230 miliona evra. Da takve avione kupujemo, koštali bi nas oko 600 miliona evra - rekao je premijer.

Šojgu je naglasio da je Rusija spremna za još intenzivniju vojnu saradnju u oblasti vojnog obrazovanja i posebno zahvalio Vučiću za podršku tokom humanitarne misije u sirijskom Alepu:

- Zahvalni smo za političku podršku Beograda, kao i za upućivanje u Siriju humanitarne pomoći. Srbija nije rečju već delom potvrdila svoju spremnost da pomogne sirijskom narodu u, za njega, teško vreme. Učešće Beograda u naporima koje Rusija ulaže za stabilizaciju situacije u Siriji još jednom je pokazalo poverenje i otvorenu bilateralnu saradnju.

Vučić je obišao i jedan od poligona ruske borbene avijacije, gde je prisustvovao prezentaciji aviona i vojne opreme Ruske Federacije. On je podsetio i da helikopteri nisu bili nabavljani 35 godina, pa su ove godine stigli u Srbiju.

- Kad je reč o avionima, do petka bi trebalo da bude potpisan ugovor, a postoje dve mogućnosti. Prva je da ruska armija preveze te avione, koji su sposobni da lete i da se oni, uz pomoć ruskih majstora, remontuju u Srbiji. Druga je da ostanu u Rusiji do septembra, oktobra, pa da u novembru dođu u Beograd potpuno remontovani i sa novim agregatima - objasnio je prvi čovek srpske Vlade.

* Šojgu zahvalio Beogradu na političkoj podršci


ŠALA SA NUKLEARNIM RAKETAMA

PREMIJER Vučić ispričao je da su na sastanku sa Šojguom "naši iz Ministarstva odbrane tražili sve moguće rakete", pa je on u jednom trenutku prokomentarisao: "Pa samo što niste tražili nuklearno oružje". Na to se nasmejao i ruski ministar odbrane:

- Naravno, niko nije to tražio. Tražili smo rakete koje ima samo Rusija u ovom trenutku. Što se tiče protivvazdušnih sistema, dogovor je da na protivvazdušnim sistemima radimo zajedno. Mogli smo već u sredu da uzmemo "Buk 1" po tržišnim cenama. Ali, nemamo taj novac u ovom trenutku, to je 500 miliona evra, pa bolje da sačekamo 2018. pa opet nešto da dobijemo.


VOJNE VEŽBE SVAKE GODINE

ŠOJGU je u neformalnom razgovoru sa Vučićem rekao da bi zajedničke letno-taktičke vežbe BARS, koje su održane u oktobru u Srbiji trebalo da se održavaju svake godine. On je ocenio i kao korisne zajedničke trilateralne taktičke vežbe "Slovensko bratstvo", u kojima je uz Rusiju i Srbiju učestvovala i Belorusija. Ruski ministar je pozvao predstavnike naše zemlje da učestvuju na međunarodnom vojno-tehničkom forumu "Armija 2017" i na Međunarodnim vojnim igrama 2017, a ministru Đorđeviću je uručio poziv za učešće u radu šeste Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti u aprilu.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (41)

mačak

21.12.2016. 20:25

@Zivi bili pa doziveli - Kako god, mašine uskoro stižu a daće Bog da ih bude još više. Cena me ne interesuje, uostalom to svi mi plaćamo. Prosto, sigurnost neba nema alternativu. Iskustvo nas uči da moramo imati jaku vojsku.

kekec

21.12.2016. 15:37

sjajno! mislim da ce se u tu suradnju srbije i rusije ukljuciti i EU, pa ce svi lepo da vezbaju letenje. jedino neznam tacno koliko novih poglavlja u pregovorima sa EU srbija planira da otvori u 2017.g?

Gora

21.12.2016. 17:23

Mi smo neutralna zemlja i vežbe sa našim Rujama kao i sa susednim državama kao i sa NATOM su dobro došle, mada se verujem sa Rujama najbolje razumemo, sličan jezik znate.

ranko75

21.12.2016. 18:43

@Gora - Kakve Ruje? Njih tako zovu hrvati, jer imaju drugi odnos prema njima, a za nas su to braca rusi!

boban 23

22.12.2016. 05:41

@Sasa NS - bas tako,za te novce u ''prvoj fazi'' se moglo kupiti nesto bolje,@Janos,potpuo se slazem,mi ce mo opet dobiti,dobijamo T72,a imali '84 ko to koga salta..sve u svemu ''braca''su napravila dobar posao..cestitam..P.S.Koliko je faza predvidjeno..

Vladan

21.12.2016. 20:19

Drago mi je sto se nasa zemlja polako okrece Rusiji. Nadam se da je ovo samo pocetak modernizacije nasih oruzanih snaga.

Srbija i Rusija zauvek

22.12.2016. 00:16

Ocigledno je da u ime Srbije pojedini politicari, Rusiji, predstavljaju se kao prijatelji iz Srbije, ali ipak tradicionalna srpska politika ih otkriva da nisu.

Dragan

22.12.2016. 00:21

I treba da bude modernizacija vojske, ali Rusi nikom ništa ne poklanjaju i ne daju za džabe. Šta će tražiti kao protivuslugu? U svetu nema ljubavi. Sve je interes.

@Dragane

22.12.2016. 08:57

@Dragan - Kome da daju Rusi za dzabe? Srpska vlada ne propusta priliku, a da ne kaze kako su nam amerikanci prijatelji. OD AMERIKANACA SI DOBIO URANIUM ZA DZABE:

triwun

22.12.2016. 09:55

@Dragan - Ovo je "poklon" uz malu nadoknadu od svega 230 milona evra za početak, prva faza ! A posle će uslediti ko zna još kolko faza .

zoran

22.12.2016. 00:24

Rusi su nas ojadili za Naftnu industriju Srbije za 7 milijardi evra. Mogli su da nam opreme za te pare celu vojsku i građane. Da budemo svi "naoružani do zuba"..

Никола

22.12.2016. 01:25

А, хоће ли Вучић да управља овим МиГ-ом до Београда ?

Ivan

22.12.2016. 02:46

Odlicno!Amerikanci dali Hrvatima helikoptere koji su zastareli za njihovu vojsku,a Rusi nama avione.Odusevljenje onim stvarima koje su bile moderne 90-tih godina,proslog veka!

V92

22.12.2016. 05:40

Pa kako mozete da lupate toliko. Nisu u pitanju avioni Mig 29 M2 i svako ko to kaze laze. U pitanju je 3 aviona tipa 9-13 jedan avion tipa 9-12 i 2 školsko borbena MiG-29UB. Svi avioni proizvedeni su 1988. i 1989. godine a većina je remontovana 2014. godine. Cak i posle 3stepene modernizicije nece dostici nivo M2 pa makar i ugradili Zuk MA Aesa radare sa faznim skeniranjem.

sacuvajisakloni

22.12.2016. 08:43

Srbi se lože na rusku tehniku kao konobar na dobar bakšiš. Ako uzmemo da je svaki sused potencionalna pretnja, zašto se samo obraća pažnja samo na Hrvatsku, gde je tu Bugarska? Kolko znamo Bugarska poseduje 18. dvadesetdevetki, što je priznaćemo daleko superiornije od naših deset, računajući tu i ove što tek treba da dođu. Drgo, zašto se ne postavi pitanje kvaliteta tog aviona, jer i Rusi daleko viću vrednost daju Suhojima jer je isti označen kao nosilac borbe,Mig je samo ispomoć njemu.

2 gr mozga

22.12.2016. 08:50

Poklonu se u zube ne gleda, ali istine radi da znamo šta smo dobili. MIG-29; iz teksta se vidi da neki nisu ni u letnom stanju. Okruženi smo NATO zemljama 10 MIG-29 ne znače mnogo za prevlast u vazduhu; mogu imati ulogu trenažnih sredstava pilota. T-72; imamo ih i u jedinicama rezervnog sastava, razvijena verzija je naš M-84. BRDM-2, zbog nedostatka rezervnih delova i nedefinisane primene izbačen iz baterija KUB gde je bio izviđačko vozilo. Dakle uzeli smo ono što nam ne treba.

Mali bata

22.12.2016. 09:14

Politika stvara demokratiju. Demokratija politicara, a prvenstveno svojom vrlinom urazumljuje coveka pre nego sto postane politicar.

Gojko

22.12.2016. 10:08

Ponovo ,unapred najavljujuchi,kompletiranje najmanje cele eskadrile MiG-29/a to je min.16 aparata u narednom periodu/ na gostovanju u jutarnjem programu TV Pinka,novinar Dragan Vucicevic se obratio voditeljki Jovani- pozvavshi je imenom Olja,na shta mu je ona hitro odgovorila-,,Nechu da vas pitam na koju ste Olju mislili''.

Uf

22.12.2016. 11:10

@Gojko - nemoguće je čitati ovaj tvoj komentar... prebaci tastaturu na srpsku latinicu ili ćirilicu, izgubismo oči...

Stari Beograđanin

22.12.2016. 11:19

Vučić blista pored očito polovnih migova kao dete uz okićenu jelku. Nerma pojma o ratnoj avijiaciji, a pravi se da sve zna. Kaže, kupio je NAJMODERNIJE migove a minut kasnije govori, a tako i njegovi paladini, da ih još treba MODERNIZOVATI! Šta sada, ili su moderni ili (još) nisu. Ipak staro u odnosu na moderne F 35 ostaje staro. Slično je i sa BUK M2. Neprecizan i kratkog dometa. Sigurnost pogađanja aviona 60 do 90%, helikoptera 30-70% krst.raketa samo 40%. Treba nam bar S300 ili noviji S400!

Ludak sa Zapadnog Balkana

22.12.2016. 11:26

Umesto da izvini se Generalnom Sekretaru Saveta Evrope i generalnom sekretaru NATA za naneto zlo Evropi on ih vuce za nos verujuci u da politicki imunitet daje sigurnost.

Ja

22.12.2016. 11:53

Komentari sa negativnom konotacijom dolaze od hrvata ,siptara muslimana i ostalih srpskih prijatelja.

DEDA RAKA

22.12.2016. 13:02

Lele, kad se sad Ameri zainate pa na poklone duplo više aviona i tenkova. Nisu valjda Rusi bolji od njih ?

Djordje Petrovic

22.12.2016. 13:39

Sve zavisi sa kim je (ne)predvidjeno da se kacimo. Protiv velikih igraca male vojske iz zemlje ne mogu ratovati direktno. Ne moramo imati nove tehnologije, al bar da imamo vazduhoplovstvo ikako. I zbog treninga pilota i ostalo. Ti avioni sigurno mogu da odrade posao protiv nekih zemalja u okruzenju. Prema svecu i tropar.