Dostupni linkovi

CG istraživanje: Pristalice za i protiv NATO-a izjednačne


Ilustracija
Ilustracija

Broj podržavalaca i protivnika članstva Crne Gore u NATO je u ovom trenutku gotovo identičan 39 odsto, rezultati su decembarskog istraživanja CEDEM-a.

Ipak, podaci govore da skoro 54 % građana, bez obzira na njihov lični stav, vjeruje da će Crna Gora postati članica Alijanse.

„Očito je da sve komponente ovog političkog procesa navode građane da će se učlanjenje Crne Gore u NATO desiti, pa čak i ako oni misle drugačije,“objasnio je metodolog ove nevladine organizacije za ispitivanje javnog mnjenja Miloš Bešić.

Bešić je rekao da rezultati istraživanja, rađenog u svim opštinama Crne Gore, pokazuju da su ovi trendovi stabilni.

„Od jula 2015.godine imamo stabilnu situaciju da je gotovo izjedanačen broj onih koji su protiv i koji su za NATO integracije“, objasnio je Bešić.

Članstvo Crne Gore u NATO-u pozitivno će uticati, smatraju građani, na odnose sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Američkim Državama, kao i na zaštitu granica, dok će se negativno odraziti na odnose s Rusijom.

Bešić smatra da bi bilo kakva kmapanja vrlo teško promjenila sadašnji odnos snaga.

Najpopularnija partija je vladajuća DPS (36, 8 odsto), zatim opziciona grupacija Demokratski front (21 odsto), te Demokrate Crne Gore (12,2 odsto).

Najpopularniji političar u Crnoj Gori je predsjednik države, Filip Vujanović. Slijedi ga predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, a na trećem mjestu je šef vladajućeg DPS-a Milo Đukanović.

XS
SM
MD
LG