UŽAS U ZATVORU U PADINSKOJ SKELI: Žiletom preklao čoveka

Z. USKOKOVIĆ / J. D. LjUTIĆ

21. 12. 2016. u 11:58

Zatvorenik Marko Jovanović (27) ubio Ramiza Šarića (34) u Padinskoj skeli. Već izdržava kaznu od 40 godina za dvostruko ubistvo

УЖАС У ЗАТВОРУ У ПАДИНСКОЈ СКЕЛИ: Жилетом преклао човека

OSUMNjIČEN Marko Jovanović / Zatvor u Padinskoj skeli

OSUĐENIK Marko Jovanović (27) preklao je danas žiletom svog zatvorskog cimera Ramiza Šarića (34) u ćeliji koju su delili u novom zatvoru u Padinskoj skeli. Zločin se dogodio u noći između utorka i srede, a pretpostavlja se da su ubistvu prethodile višednevna svađa i netrpeljivost.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde saopštila je da su Jovanović i Šarić delili ćeliju prethodna dva meseca. Pre toga, Šarić je izdržavao kaznu u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, odakle je premešten u Skelu, zbog kršenja kućnog reda.

- Zločin je počinjen žiletom iz "bik" brijača - navodi se, pored ostalog, u saopštenju.

Marko Jovanović je u zatvoru "Nova Skela" izdržavao kaznu od 40 godina zbog teškog ubistva počinjenog nožem 2010. godine. Tada je, kako je utvrdio sud, iz bezobzirne osvete ubio bivšu devojku Danijelu Jovanović (27) i njenog komšiju Aleksandra Kitanovića (23) sumnjajući da su njih dvoje u vezi. Danijelu je izbo 15 puta, a obducenti su na Aleksandru izbrojali 17 rana.

Šarić je višestruki povratnik u činjenju krivičnih dela. Poslednji put bio je osuđen na pet godina zatvora zbog teških krađa. U KPZ u Sremskoj Mitrovici pravio je nered i svađao se sa drugim osuđenicima. Zbog toga je iz bezbednosnih razloga prebačen u zatvor u Beogradu. Nadležno tužilaštvo i policija obavili su uviđaj i započeli istragu o onome što se desilo.

NAJMODERNIJI I NAJBEZBEDNIJI

ZATVOR u Padinskoj skeli važi za najmoderniji i najbezbedniji u zemlji i u njemu kazne izdržavaju osuđeni za teška krivična dela. Predviđen je za oko 400 zatvorenika. Ima 222 ćelije i sve su dvokrevetne. Zatvorenici imaju pravo na tri obroka dnevno, dva paketa mesečno do deset kilograma, dva sata dnevno šetnje u dvorištu... Bude se u 6.30, a na spavanje odlaze u 21.30. Širom zatvora raspoređeno je 300 kamera, a o bezbednosti brine i oko 150 posebno obučenih stražara.

Inače, ovo je drugi slučaj ubistva u novom zatvoru od početka godine. Zoran Marković (36) iz Jagodine je 19. januara ove godine pertlom zadavio cimera iz ćelije, vršnjaka Predraga Amovića iz Melenaca kod Zrenjanina. Ovaj zločin se, takođe, dogodio tokom noći, a otkriven je tokom jutarnje prozivke. Pošto se Amović nije pojavio, zatvorski stražari su otišli do ćelije, gde su zatekli beživotno telo. Probali su da mu ukažu pomoć, misleći da se onesvestio. Ali su onda ugledali povrede na telu zbog kojih su odmah pozvali policiju i nadležne iz Višeg tužilaštva u Beogradu.


KAMERE NE SNIMAJU ĆELIJE

PREMA tvrdnjama Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ni u ovom kao ni u prethodnom slučaju nije bilo propusta u radu zaposlenih. Navode da su kamere postavljene svuda spolja, u hodnicima, ali ne i u zatvorskim, odnosno bolničkim ćelijama.

- Postavljanjem video-nadzora u ovim prostorijama bila bi ugrožena privatnost zatvorenika odnosno pacijenata - navode u Upravi. - Oni su pod stalnom prismotrom stražara ili pak medicinskog osoblja. Međutim, noću su zaposleni u obavezi da im omoguće tišinu i mir za spavanje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Marko

21.12.2016. 12:08

Vratite vec jednom smrtnu kaznu, da nam krene na bolje! Ima li svrhe hraniti i davati smestaj ovakvima, dok se dobar deo postene Srbije smrzava i nema sta jesti!

Prolaznik

21.12.2016. 12:08

Smrtna? Ne, sta ce nama smrtna, daj da od nasih para svaki dan damo dorucak, rucak, veceru psihopatama i bolesnicima. Divno nam je drustvo, humano. Koja je poenta da visestruki ubica, psihopata, silovatelj zivi i udise vazduh? Sta je svrha njegovog zivota? Nikada mi nece biti jasno zasto smrtnu kaznu ukinuse.....

Gajic Dalibor

21.12.2016. 12:33

Pa za takve ,veca je kazna 40god.nego smrtna.Smrtna:umre za minut i ne oseti muku.A ovako umire polako 40god.u 4 zida.Ovde se javlja 2.problem.Kako je moguce da neko ko je osudjen na kaznu od 40god.bude u celiji, ili grupnoj sobi,sa osudjenicima koji su odudjeni na manje kazne...???Znaci,moze ih sve ubiti i sta...opet ima istu kaznu.

evropa

21.12.2016. 13:14

eu je rekla da ako neko uvede smrtnu kaznu automatski izlazi iz eu ili i ne ulazi, eto zato se ne uvodi opet. ali to nije razlog da ovakve ne smestite u samicu svih 40 godina jer on može tako stalno, svake godine po nekoga, njemu je svejedno.

urke

21.12.2016. 13:27

ма не људи, он човек има своја људска права, нема везе што их је тамо на слободи побио не зна се...добија храну, воду, интернет, библиотеку, теретану, живи ко бег, још понеког закоље у затвору , ако му се пружи прилика и тако....а ви порезом срби финансирајте све то.....катастрофа од система комплет....

Миле Миле

21.12.2016. 13:30

Тешка робија је решење! Пијук и ашов у руке па крчи путеве. Код смртне казне нема назад, тако да уколико се за некога утврди након 10 година да је био невин, не помаже никаква реституција.

NikolaBG

22.12.2016. 01:35

To je normalna stvar u zatvoru, tamo se biju od strane celijskog cimera, zatvorenik na zatvorenika, pandur na zatvorenika. Tamo je kriv i onaj sto nije. Naravno smrtna kazna da se obavezno vrati da ne bi posten narod placao hranu, pice, smestaj, grejanje, uniformu psihopatama , ubicama, silovateljima i onim najgorim osudjenicima. A laksi kriminalci i lopovi da budu jeftina radna snaga, toliko je neobradjene zemlje po srbiji. Umesto narod da radi za minimalac, mogu zatvorenici za hranu, a ima ih.

mimi

22.12.2016. 08:15

ja nisam za smrtnu kaznu, ali ovo baskarenje po zatvoru je takodje druga krajnost.. Rudarsvo, gradjevina, poljoprivreda, 8 sati dnevno, pa nek zarade svoja 3 obroka, topao krevet i setnjicu od 2 sata. A porez koji placamo drzavi neka ide beskucnicima, deci bez roditeljskog staranja, bolesnima i drugim jadnim a dobrim ljudima.

Wooc

22.12.2016. 09:11

mozda deluje ovo sto cu napisati surovo ali ovakve minus varijante treba odstreliti. Karcinom drustva koji drzava odrzava u zivotu hraneci ga i oblaceci ga u zatvoru. Ako ne doprinosis drustvu to ide tebi na dusu ali ako stetis i povredjujes drustvo ne bi trebalo da budes deo njega, ni u kom obliku.