• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Hoće da izbrišu sve tragove Srba u Prištini"

Izvor Tanjug

Neovlašćenim zabravljivanjem sabornog pravoslavnog hrama u Prištini Srbima na Kosovu i Metohiji upućena jasna poruka da njihova kultura i religija nisu dobrodošli na Kosovu i Metohiji, kaže šef srpske kancelarije za Kosmet.


Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, ocenio je da se  u tom činu krije se i nastojanje da se potpuno izbrišu svi tragovi postojanja srpskog naroda u Prištini, gde je, kako je podsetio, do 1999. godine živelo više od 50.000 Srba.

Katanac na tuđe

Predstavnicima Srpske pravoslavne crkve onemogućen je pristup hramu Hrista Spasa u Prištini, saopšteno je sinoć iz Eparhije raško-prizrenske. Nakon svete Liturgije u hramu Sv. Nikole u Prištini, episkop raško-prizrenski u ponedeljak je pokušao da poseti zajedno sa manjom grupom sveštenika i vernika još nezavršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine. Međutim, prilikom pokušaja da uđu u hram, koji se sa okolnom parcelom u katastru opštine Priština vodi kao imovina SPC, nađeno je da su katanci na crkvi promenjeni, čime je pravnom vlasniku (SPC) onemogućen ulazak u hram, saopšteno je na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

"Međunarodna zajednica ne sme da dopusti da nasilničkim uzurpiranjem hrama Srpske pravoslavne crkve i simbolički bude okončano brutalno etničko čišćenje Srba iz Prištine i obesmišljeno svako nastojanje da se na Kosovu i Metohiji stvori makar zametak multietničkog društva", ukazao je Đurić u saopštenju.

On je istakao da su oni koji su stavili katance na Hram Hrista Spasa u Prištini još jednom pokazali kakvom vrednosnom sistemu pripadaju, a taj sistem je nedvosmisleno "anticivilizacijski i antievropski".

Prema rečima Đurića, Srbima na Kosovu i Metohiji je upućena jasna poruka da njihova kultura i religija nisu dobrodošli na Kosovu i Metohiji. "Ovim činom je još jednom potvrđen i besmisao nastojanja samoproglašenog Kosova da postane članica Uneska, jer kulturna baština se ne štiti paljenjem ili stavljanjem lanaca i katanaca.

Slučaj Hrama Hrista Spasa u Prištini je ogledni primer sposobnosti jednog političkog establišmenta da brine o srpskoj kulturnoj i verskoj baštini, a on je ovime još jednom pokazao da to niti može, niti želi", zaključio je Đurić.

Komentari 72

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

M.

Strasno mi je zao tog naroda odnosno Srba koji zive tamo. Ne mogu da verujem da postoje na ovom Svetu ljudi koje se ne plase Boga.

Ta nemojte kasti

@M. Ne mogu da verujem da i djura ima botove. jos jedan iz pleade, nepismene,nesposobne,srpske, politicke bulumente. botovi, uzmite recnik.

Sexy Skaza

Verujem da ce Evropa i Brisel konacno shvatiti sta sve Albanci rade Srbima na Kosovu.

special image