Svet

Sreda, 21.12.2016.

10:20

Koka-Kola vraća vlasništvo, uskoro nove franšize

Koka-Kola je ušla u pregovore o kupovini 54,5 odsto udela koji pivara Anhojzer-Buš InBev drži u preduzeću Koka-Kola Beveridžis Afrika za 3,15 milijarde dolara.

Izvor: Tanjug

Koka-Kola vraća vlasništvo, uskoro nove franšize
Foto: Gettyimages

Pored toga, dve kompanije su postigle dogovor da Koka-Kola kupi AB InBevov udeo u punionicama u Zambiji, Zimbabveu, Bocvani, Svazilendu, Lesotou, Salvadoru i Hondurasu, navodi se u saopštenju Koka-Kole bez preciziranja vrednosti transakcije, prenosi agencija "Blumberg njuz".

Koka-Kola planira da zadrži prisustvo u svim ovim zemljama dok ne bude ponovo dala franšize drugim partnerima.

Najveći svetski proizvođač bezalkoholnih pića izlazi iz celog posla s punionicama u Kini u okviru svoje "asset-light" strategije, koja podrazumeva eliminisanje fiksnih troškova putem autsorsing proizvodnje u drugim preduzećima, čime prestaje potreba za materijalnom imovinom kao što su fabrike i mašine.

Koka-Kola, čije je sedište u Atlanti, najavila je da planira da ubrza davanje novih franšiza za punionice, pošto nastoji da smanji izloženost prema poslovima koji zahtevaju više investicija a donose mali profit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

9 h

Podeli: