Svijet

Turski policajac izvršio atentat na ruskog ambasadora: "Ovo je za Alep"? (VIDEO)

Turski policajac izvršio atentat na ruskog ambasadora: "Ovo je za Alep"? (VIDEO)
Turski policajac izvršio atentat na ruskog ambasadora: "Ovo je za Alep"? (VIDEO)

ANKARA - Ruski ambasador u Ankari Andrej Karlov preminuo je nakon atentata na izložbi fotografija u ovom gradu javljaju svjetski mediji.

Portparol ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da se ubistvo ambasadora kvalifikuje kao teroristički čin.

"Rusija kvalifikuje ubistvo ruskog ambasadora kao teroristički čin. Ovo pitanje ćemo staviti pred Savjet bezbjednosti UN", rekla je Zaharova.

Novinari koji su prisutvovali izložbi izvještavaju da je napadač turski policajac Mevlut Mert Altntaš rođen 1994. godine, koji se školovao u Izmiru.

Turski mediji, koji su pod strogom državnom kontrolom, prenose da je policajac koji je ubio ruskog ambasadora u Ankari bio član pokreta Fetulaha Gulena, i dodaju da je Altntaš bio jedan od hiljada policajaca koji su otpušteni poslije neuspjelog puča 15. jula ove godine.

I ruski mediji su prenijeli informaciju da je ubica bio član pokreta turskog propovjednika Fetulaha Gulena, koji živi u egzilu u SAD.

Međutim, ubrzo nakon ovih informacija, na društvenim mrežama se pojavila fotografija uz koju je napisano da je Altntaš pristalica Erdogana.

U opisu fotografije stoji da se ispostavilo kako je napadač simpatizer Erdoganove partije, a vidi se kako pozira pored plakata turskog predsjednika.

Svjedoci su izjavili da su čuli četiri ili pet pucnjeva, koji su pogodili ambasadora i još najmanje troje ljudi.

Turska televizija NTV izvijestila je da je na Karlova pucano iz pištolja u galeriji.

Ruski diplomata je sa teškim povredama prevezen u bolnicu, gdje je preminuo. Karlov je držao govor na izložbi fotografija "Rusija očima Turaka", kada mu je s leđa prišao napadač i u njega ispalio hice.

Turski Hurijet piše da je napadač prije pucnjave uzvikivao "Ovo je za Alep". Nakon toga je uslijedio napad na ambasadora, a potom i razmjena vatre sa obezbjeđenjem u kojoj je ubijen napadač.

U međuvremenu su se pojavile i fotografije na Twitteru na kojima je napadač, na kojima se vidi da je obučen u crno odijelo i ističe se da je imao policijsku legitimaciju.

AFP navodi da je atentat uslijedio nakon višednevnih protesta protiv Rusije u Turskoj.

Andrej Karlov je bio ruski ambasador u Turskoj od 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije