Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Mileta Prodanović – Vitiligo
Arhipelag: Mileta Prodanović - Vitiligo

Arhipelag: Mileta Prodanović – Vitiligo

Roman Milete Prodanovića „Vitiligo“ kreće se u rasponu od od istorije devedesetih godina i naših dana do balkanskih mitova koji neprestano oživljavaju i traže svoje žrtve.

Iznenadno otkriće srednjovekovnog rukopisa navodi dvoje istraživača, Beograđanku i Amerikanca, da tragom tog rukopisa otkriju Dursum, magično mesto njegove radnje.

Napisan kao road movie i politički triler, „Vitiligo“ predstavlja avanturu modernog doba ispunjenu neobičnim događajima i velikim preokretima, sve do velikog finala romana u kome se nepovratno menja sudbina dvoje istraživača.

Kada su se mlada Beograđanka i njen prijatelj Amerikanac otisnuli tragom misterioznog rukopisa zagubljenog u Boki Kotorskoj, oni se kreću stazom kojom je u sedamnaestom veku prošao barski nadbiskup Marin Bici tokom apostolske vizitacije svoje dijeceze. Na kraju puta, prema opisu neznanog nadbiskupovog sekretara, nalazi se Zmajeva jaruga. Po drevnom hroničaru, to je ulaz u podzemlje.Arhipelag: Mileta Prodanović - Vitiligo

Ali nijedna avantura nije jednostavna, niti je i jedan vodič do kraja predvidljiv. Tako i Prodanovićevi junavi slučajno zalaze u kafanu „Jatak“ čiji enterijer, pored brojnih etnografskih predmeta, ukrašavaju omotnice „longplejki“ Džima Morisona, Dženis Džoplin, Boba Dilana, Pink Flojda i Vorholovog dizajna za Rolingstonse. Vlasnik ovog lokala koristi tri imena: Aleksa, Ahmed i Antun, ali je on, zapravo, Hefest, hromi kovač, čuvar donjeg sveta.

Uverenje iz završnice „Psa prebijene kičme“, Prodanovićevog romana iz daleke 1993. godine, da su u regionu Balkana mrtvi življi od onih koji misle da su živi i da se mrtvi svete živima, doživljava u romanu „Vitiligo“ svojevrsnu nadgradnju.

Stihom Konstantina Kavafija „Uvek ćeš u ovaj grad stizati“ otpočinje pripovest o „belim mrljama balkanske istorije“ i (ne)mogućnosti iskoraka, ali i uzbudljiva romaneskna priča o balkanskoj istoriji i svakodnevici, starim rukopisima i novim dramama.

Izdavač je Arhipelag. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.