OPET KLOSTRIDIJA: Situacija pod kontrolom?

Lokalne vesti - Petak 16.12.2016 - 09:36

U Opštoj bolnici u Vranju registrovano je nekoliko slučajeva pojave opasne bakterije klostridija, ali se stanje drži pod kontrolom, kažu nadležni.

Infektivno odeljenje Bolnice u Vranju FOTO D. Ristić/OK Radio Infektivno odeljenje Bolnice u Vranju FOTO D. Ristić/OK Radio

Ova bakterija se sve češće registruje u srpskim bolnicama, a posebno je opasna za osobe sa smanjenim imunitetom, kod kojih može da izazove čak i smrt.

V.d. direktor ZC u Vranju dr Dragan Veličković potvrđuje da je bilo slučajeva klostridije u ovdašnjoj bolnici.

- Bilo je slučajeva kod nekih pacijantkinja koje su vraćene kod nas sa operacije u Nišu, a ova bakterija se obično javlja kod postoperativnih stanja.

Čim je ustanovljeno prisustvo klostridije, pacijentkinje su smeštene na infektivno odeljenje
– kaže Veličković.

Direktor navodi da se u ovakvim slučajevima blagovremeno preduzimaju sve epidemiološke, higijenske i mere nadzora.


- Na infektivnom odeljenju se postupa po protokolu za infektivne bolesti.

Komisija za interhospitalne infekcije, na čelu sa epidemiologom dr Ristićem, svakog dana je u Bolnici, a sada imamo i sestru koja koordiniše sve to, za razliku od prethodnog perioda
– navodi Veličković.

Klostridija se nalazi u crevima i zdravih ljudi, njena neželjena dejstva se aktiviraju dugotrajnijim korišćenjem antibiotika, a prvi simptom je dijareja.

Zbog toga su mokri čvorovi posebno rizična mesta za širenje zaraze.

Novo rukovodstvo ZC je, zahvaljujući donatorima, uspelo da renovira gotovo sve mokre čvorove u Opštoj bolnici u Vranju.

- Zbog nedostatka majstora nismo uspeli da saniramo sve do kraja, ali nadam se da će taj posao da bude završen do kraja godine.

Prvi sprat Internog odeljenja je u potpunosti saniran, sve je okrečeno, promenjene su zavese i delovi nameštaja, sada nastavljamo posao na drugom i trećem spratu.

Zahvaljujem se na angažovanju svih načelnika odeljenja Bolnice koji su se uključili u ovu akciju, uz pomoć svojih kolega
– kaže v.d. direktora Opšte bolnice dr Ljiljana Antić.   
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: