Postupak nove privatizacije Zastave Elektro iz Rače Kragujevačke počeće danas, javnim oglašavanjem ponovne prodaje te firme, čija je prethodna privatizacija poništena prošle godine, nakon višemesečnih radničkih protesta.

Aukcijska prodaja Zastave Elektro biće, saznaje naš list, organizovana 15. marta. Tada će, ako je suditi prema poslednjim informacijama iz Ministarstva ekonomije i Skupštine opštine Rača, preduzeće za proizvodnju elektrionstalacija za automobile u toj šumadijskoj varoši kupiti južnokorejska Jura korporacija iz Seula.

Sagovornici Danasa ističu da će Jura korporacija, koja elektroinstalacijama snabdeva južnokorejske kompanije Kiu, Hjundai i Daevu, 89 odsto kapitala Zastave Elektro kupiiti za 2,8 miliona evra, te da će nešto docnije u svoje novo preduzeće u Rači Kragujevačkoj investirati još oko četiri miliona evra, mahom u nabavku savremene proizvodne opreme. Južnokorejci, naime, kupuju zemljište na kojem su locirani objekti i hale Zastave Elektro, u koje planiraju da unesu potpuno novu opremu, odnosno najsavremenije proizvodne linije za sečenje i slaganje elektroprovodnika.

Južnokorejska kompanija planira, i dalje tvrde nadležni, da u u svojoj novoj firmi u Rači zaposli oko 1.000 radnika. Otuda su se predstavnici Jura korporacije koji su minulih dana boravili u Rači raspitivali o kvalifikacionoj i starosnoj strukturu kako zaposlenih radnika, tako i nezaposlenih osoba na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, zatim o situaciji sa radnom snagom u okolnim šumadijskim varošima i o putnoj infrastrukturi u i tom delu Šumadije. S druge strane, radnici Zastave Elektro koji žele da napuste preduzeće moći će to da učine na osnovu socijalnog programa, kojim su, između ostalog, predviđene otpremnine od po 300 evra po godini radnog staža i druge opcije za dobrovoljni odlazak iz fabrike.

Radnici „1. maja“ najavljuju proteste

Za razliku od zaposlenih u Zastave Elektro koji su na putu da reše sopstvene i probleme firme u kojoj rade, njihove kolege iz Građevinsko industrijskog kombinata „1. maj“ iz Lapova, koji su lane, podsetimo, u više navrata blokirali međunarodni železnički saobraćaj na pruzi Beograd – Niš, danas će odlučivati o skorašnjem početku novih protesta. Lapovski radnici tvrde da je većinski vlasnik njihovog preduzeća najavio stečaj „1. maja“, što će oni, poručuju, pokušati da spreče po svaku cenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari