Vesti

0

Vučić: Srbija otvorila dva nova poglavlja i jedno od njih zatvorila

Autor:

Izvor: Beta/Tanjug

Vučić: Srbija otvorila dva nova poglavlja i jedno od njih zatvorila

Izvor: Foto: Beta/Miloš Miškov

 

 

Srbija je otvorila poglavlje 5 o javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanju, koje je odmah i zatvoreno.

Bilo je razmatrano da bude i otvoreno poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi, ali je Hrvatska to blokirala.

Vučić je izjavio da nije napustio pregovore.

“Nisam napustio proces, ali nisam prisustvovao međuvladinoj konferenciji, jer ne pristajem na unižavanje Srbije i našeg naroda,”, rekao je Vučić.

“Lekcije onih koji se plaše srpskih čokoladica, lepe nacističke pozdrave i dižu spomenike ustašama ne primamo”, rekao je.

Samo jedna zemlja nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 26 i to je Republika Hrvatska, rekao je Vučić.

“Napustio sam Brisel između ostalog zato jer nisam dobio objašnjenje šta to Srbija nije uradila da bi bilo otvoreno i poglavlje 26. Na tablici naših vrednosti i u našim srcima nema mesta za fašizam, mržnju i diskriminaciju, ali ni za packe ili bilo koji oblik poniženja. Napustio sam Brisel između ostalog zato jer nisam dobio objašnjenje šta to Srbija nije uradila da bi bilo otvoreno i poglavlje 26”, izjavio je Vučić.

 

Vučić: Neću više u Brisel zbog poglavlja 26

Premijer Srbije je rekao danas da će ići u Brisel koliko bude potrebno, ali ne i da bi se opet razmatralo poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi koje je Hrvatska blokirala.

"Otići ću bezbroj puta u Brisel, ali neću više pregovore o poglavlju 26, jer je Srbija završila svoj posao po tom pitanju", rekao je Vučić na konferenciji za novinare na pitanje da li će ići u Brisel da razgovara o napretku u pristupnim pregovorima.

Vučić je rekao da je Srbija uradila sve što je potrebno za poglavlju o 26 i da "ako hoće da prihvate neka prihvate, ako neće ne moraju".

Vučić je izjavio da odlaskom iz Brisela zbog hrvatske blokade otvaranja poglavlja 26 u pristupnim pregovorima s EU nije zaustavio evrointegracije Srbije, već da je pokazao tablicu vrednosti Srbije.

On je rekao da je jedan od razloga što je sinoć napustio Brisel gde je trebalo da danas učestvuje na međuvladinoj konferenciji, to što nije dobio obrazloženje za blokadu.

"Nikoga ne mrzimo, ni sa kim nećemo sukobe, hoćemo da razgovaramo, da radimo, da postižemo rezultate i kompromis", rekao je Vučić.

On je rekao da Srbiju niko neće moći da gazi i ponižava.

"Bez vitalnih vrednosti ne bi bilo nas, i zbog njih sam na kraju napustio Brisel. Nisam tim činom zaustavio proces, samo sam pokazao našu tablicu vrednosti", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio je i da iz Evropske unije nije čuo zahtev za zatvaranje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije da EU traži da Srbija zatvori Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu kao uslov za ulazak u EU.

"Nisam to na takav način čuo od ljudi iz Brisela, moguće da je to Sergej čuo na nekom drugom mestu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da o tom centru odlučuje Vlada Srbije, a ne Brisel, Vašington ili Moskva.

 

Vučić: Do kraja meseca biće postavljen tužilac za ratne zločine

Aleksandar Vučić rekao je danas da će do Nove godine biti izabran novi tužilac za ratne zločine.

Državno veće tužilaca prosledilo je pre dva meseca Vladi Srbije spisak kandidata za novog tužioca za ratne zločine, na kojem su zamenica tužioca za ratne zločine Snežana Stanojković, trenutni rukovodilac Tužilaštvom za ratne zločine Milan Petrović i sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

Od kada je Vladimiru Vukčeviću, 31. decembra prošle godine, istekao mandat tužioca za ratne zločine, to tužilaštvo nema svog prvog čoveka.

Tužilaštvo za ratne zločine osnovano je sredinom 2003. godine.

Predsednik Vlade Srbije izjavio je 9. decembra ove godine da će sledeće sedmice biti izabran tužilac za ratne zločine i da je isključiva krivica vlade što se to još nije desilo. On je i ranije, 10. novembra, rekao da će tužilac za ratne zločine biti imenovan naredne nedelje.

Vućić je danas na konferenciji za novinare rekao i da će do kraja godine biti imenovan direktor Uprave za dijasporu Srbije.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR