12. decembar  2016. 18.22  →  23.39 | Izvor: Beta, Tanjug, RTV

Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26, premijer napustio Brisel

BEOGRAD -

Premijer Aleksandar Vučić odlučio je večeras, posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, da otputuje iz Brisela, tako da sutra neće prisustvovati Međuvladinoj konferenciji EU -i Srbije. To je njegov odgovor na činjenicu da EU nije otklonila prepreke za otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, odnosno nije postignut dogovor sa Hrvatskom da povuče svoju blokadu na to otvaranje.

video icon

Posle sastanka šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini, premijer Srbije je poručio da je imao težak i otvoren razgovor sa Mogerini, kojoj se zahvalio na prijemu i ličnoj korektnosti i poštovanju koje pokazuje prema Srbiji.

"Nisam krio nezadovoljstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja pojedinih zemalja članica, posebno Republike Hrvatske. Pošto sam odgovoran i moj posao je da se brinem o budućnosti Republike Srbije, a ne da se ponašam kako se ponašaju neki drugi u regionu, večeras neću davati dodatne izjave", poručio je Vučić izlazeći iz zgrade Saveta EU.

Premijer Srbije kaže da je sutra u Briselu planirao mnogo sastanaka, bilateralnih razgovora i prisustvo na Međuvladinoj konferenciji, kao i predstavljanje akcionog plana sa Austrijom, ali da se izvinjava svojim sagovornicima što će morati da ih otkaže.

Premijer je ranije danas izjavio, kako je prenela Prva tv, da mu je "dosta hrvatskog iživljavanja" i najavio da će se sutra obratiti naciji.

Ovo nije prvi put da Zagreb blokira otvaranje poglavlja, isto se dogodilo sa 23 i 24, iako su evropski zvaničnici, Evropska komisija, a danas izričito i kancelarka Angela Merkel, ukazali da se kolateralna pitanja rešavaju bilateralno, a ne u okviru pregovaračkog procesa o pristupanju.

Vučić je novinarima u prolazu rekao da je sastanak s Mogerini bio veoma težak, i da je on izneo svoje mišljenje o ponašanju pojedinih zemalja u regionu, pre svega Hrvatske.

Na Međuvladinoj konferenciji, na kojoj je planirano otvaranje poglavlja 5 i 25, ostaje ministarka Jadranka Joksimović.

"Srpska delegacija, sa izuzetkom Jadranke Joksimović, koja mora da prisustvuje razgovorima o sprovođenju u delo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, vraća se koliko ovog trenutka u Beograd", rekao je Vučić večeras u Briselu.

Srbija će sutra na Međuvladinoj konferenciji otvoriti dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU i održati redovni Savet za pridruživanje i stabilizaciju EU -Srbija.

Dačić: Hrvatska blokada poglavlja 26 je sitna stvar

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić prokomentarisao je danas odluku Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa EU, rekavši da to pokazuje neprincipijelnost pozicije kada se blokira ono poglavlje koje nema nikakve veze sa zahtevima koje ima zvanični Zagreb.

"Da li ćemo otvoriti ovo poglavlje danas ili za pet meseci, pa ne mislite valjda da će se Srbija uplašiti ili ugroziti nacionalne interese zbog toga. Sitna je to stvar", rekao je Dačić novinarima.

On je rekao da bi EU trebalo mnogo više pažnje da posveti onom što se dešava u Hrvatskoj.

"Ako je Hrvatska ta koja će da odlučuje o tome da li će Srbija u EU, onda mi je odmah nekako palo interesovanje", rekao je Dačić.

Joksimović: Politička odluka Hrvatske da blokira poglavlje

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras da, po svemu sudeći, poglavlje 26 neće biti otvoreno zbog blokade Hrvatske.

"To je politička odluka Hrvatske", rekla je Joksimovićeva za RTS i dodala da premijer Aleksandar Vučić neće prisustvovati međuvladinoj konferenciji ako tako budu ostale stvari.

"Mislim da je to ispravna odluka premijera", rekla je Joksimović.

Na pitanje koji su zahtevi Hrvatske, Joksimović je rekla da su oni potpuno neuobičajeni, da nemaju veze sa pregovaračkom praksom i da su tražili dodatne garancije za obrazovanje na jeziku nacionalnih manjina.

Hina: Nekoliko članica EU protiv otvaranja poglavlja 26

Srbija će sutra na međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU otvoriti poglavlja 5 i 25, ali za otvaranje poglavlja 26 Obrazovanje i kultura nema saglasnosti među zemljama članicama, prenosi večeras hrvatska agencija Hina.

Kako ta agencija saznaje u evropskim izvorima u Briselu, nekoliko zemalja- članica, među kojima je i Hrvatska, imalo je nekoliko primedbi u vezi sa obrazovanjem na jezicima nacionalnih manjina, koje je u okviru poglavlja 26.

Hina navodi da je Hrvatska imala primedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku i da je Srbija na tom planu započela da prevodi na hrvatski postojeće udžbenike za osnovne škole, ali nije počela da radi na posebnim udžbenicima namenjenim pripadnicima hrvatske zajednice.

Mihajlović: Srbija bila strpljiva, Hrvatska nema dobre namere

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je večeras da to što je Hrvatska ostala pri stavu da blokira otvaranje poglavlja 26 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, pokazuje da ta zemlja nema dobre namere.

"Srbija je sve vreme bila vrlo strpljiva, sve što je trebalo da se radi, da se uskladimo sa evropskim standardima i sa poglavljima, mi zaista vredno radimo. To kažu sve institucije Evrope. Mislim da ovo zaista nije način", rekla je Mihajlović za N1.

Govoreći o tome što je veći deo delegacije Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, napustio Brisel jer je Hrvatska ostala pri stavu da blokira otvaranje pregovaračkog poglavlja 26, koje se bavi kulturom i obrazovanjem, Mihajlović je rekla da se nadala da će ipak sve rešiti.

"Tako da ovo nije dobra namera", zaključila je Mihajlović.

Tagovi
Broj komentara: 10

Miodrag  12. 12. 2016. | 19:31
A da ipak odemo mi u onu drugu uniju? Tamo gde nas žele.
Родољуб  12. 12. 2016. | 19:32
Надам се да ће Хрватска остати доследна и упорна.
Тако ће свима бити боље.
frlj  12. 12. 2016. | 21:07
Kamo sreće da se "Weber" trajnije otrezni i opameti i mane se Brisela....
Lala  12. 12. 2016. | 22:43
To je sve zbog onih COKOLADAICA ,
trebao im je posluzit cavapcice.
Goran   13. 12. 2016. | 00:05
Srbija treba privolu Hrvatske za ulazak u EU. Srbija se ponaša prema Hrvatskoj kao da ne treba njenu privolu. Koga je moliti, nije kuditi.
Neko  13. 12. 2016. | 01:48
To mu sada dođe mi bismo stvarno da vam otvorimo poglavlje, ali eto Hrvatska ne da. Kao da se Hrvatska pita za bilo šta dok Brisel ne odobri ili već neko drugi.
iguman  13. 12. 2016. | 02:21
Ima jedna anegdota o, recimo, Ivanovom presetu, koje je bilo nezadovoljno, kada su se ostali prasci gurali da jedu, a ono se naljutilo i - ostalo gladno..
Dejan  13. 12. 2016. | 06:15
Nesto pametno od brace Hrvata.
jerko  13. 12. 2016. | 08:13
Šta reći? Mislim da bi pomoglo da Srbija 1991. nije vojno napala Hrvatsku, ili barem da ovi što su tada dizali galamu po istočnoj Hrvatskoj nemaju toliku podršku u Srbiji da više nego komotno osvajaju vlast. Vučić je premijer države, a ponaša se kao malo dete kad mu uzmeš lizalicu. Sve to što je za pune dve decenije izgovorio će morati hiljadu puta polizati, ali ni to neće značiti da on, Toma i ekipa trebaju biti predstavnici i slika Srbije.
gerila  13. 12. 2016. | 11:39
@jerko 1991.nisu postojale drzave Hrvatska i Srbija,postojala je mjedjunarodno priznata SFRJ,u gradjanskom ratu ratovali su ocito narodi,jer da je Srbija napala Hrvatsku verovatno bi svo njeno stanovnistvo stalo u njenu odbranu,od vanjskog agresora,a rat je izazvan u samoj Hrvatskoj.Pomoc Hrvatima stizala je iz J.Amerike,SAD,Kanade,Australije od ustaske emigracije i vlada tih drzava,koje su planirale razbijanje Jugoslavije,i Hrvati iz Vojvodine,odlazili kao dobrovoljci u ZNG.Tako je pomoc dosla i Srbima u Hrvatskoj po istom principu.Rat Severa i Juga,kod nas je bio Istoka i Zapada.Nije Srbija,napala garnizone JNA i krenula protiv SFRJ,a Slovenci,Hrvati i Albanci se masovno regrutovali u JNA. Razbit SFRJ nije se moglo najbrojnijim njenim narodom,onim koji ju je najvecim delom i stvorio,vec onima koji su bili protiv nje,narocito u ll sv.ratu.ustase,balisti,belogardejci,handjar divizije i kao kec na deset cetnici.Slovenci su prvi napali JNA,izdaja je bila prisutna od politicara do vojnog vrha.
0
7