Vesti

1

Vučić: Dosta hrvatskog iživljavanja

Autor: JU

Izvor: Tanjug

Vučić: Dosta hrvatskog iživljavanja

Izvor: Foto: Beta / Miloš Miškov

Premijer Aleksandar Vučić izjavio, je povodom blokade, da je Srbija sve vreme bila strpljiva, ali da mu je dosta hrvatskog iživljavanja.

Premijer Vučić otputovao je u Brisel i, ukoliko sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini ne bude postignut dogovor o deblokadi, on će još večeras napustiti Brisel i neće prisustvovati sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji, na kojoj će se razmatrati otvaranje poglavlja, javila je Prva televizija.

"Srbija je sve vreme bila strpljiva i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati", rekao je Vučić.

Premijer Vučić otputovao je po podne u Brisel, gde je za večeras bio predviđen njegov sastanak sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Radni sastanak srpskog premijera i Federike Mogerini prethodi Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, sutra u Briselu, na kojoj se očekivalo otvaranje sva tri poglavlja u pregovorima - 5 i 25, na koji su sve zemlje ranije dale saglasnost, ali i 26, za koje se očekivalo da će do Međuvladine konferencije takođe dobiti zeleno svetlo svih 28 članica EU.

Do sada, sve zemlje članice EU dale su saglasnost za otvaranje poglavlja 5 koje se odnosi na usklađivanje srpskih propisa sa evropskim standardima u oblasti javnih nabavki i poglavlja 25 koje se tiče nauke i istraživanja.

Radna tela EU sastaju se i danas i sutra, a cilj je, između ostalog, postizanje konsenzusa svih 28 država članica za otvaranje poglavlja 26 koje pokriva pitanja obrazovanja i kulture.

 

Dačić: Hrvatska blokada poglavlja 26 je sitna stvar

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić prokomentarisao je danas odluku Hrvatske da blokira otvaranje pogljava 26 u pregovorima Srbije sa EU, rekavši da to pokazuje neprinciijelnost pozicije kada se blokira ono poglavlje koje nema nikakve veze sa zahtevima koje ima zvanični Zagreb.

"Da li ćemo otvoriti ovo poglavlje danas ili za pet meseci, pa ne mislite valjda da će se Srbija uplašiti ili ugroziti nacionalne interese zbog toga. Sitna je to stvar", rekao je Dačić novinarima.

On je rekao da bi EU trebalo mnogo više pažnje da posveti onom što se dešava u Hrvatskoj.

"Ako je Hrvatska ta koja će da odlučuje o tome da li će Srbija u EU, onda mi je odmah nekako palo interesovanje", rekao je Dačić.

 

Hrvatski mediji o blokadi: Vučić pobesneo na Zagreb

"Dosta je hrvatskog iživljavanja, povucite blokadu ili odlazim!’ Vučić pobesneo na Zagreb, preti bojkotom sastanka s vladama Evropske unije", piše "Jutarnji".

Oni ističu da su srpski mediji kao udarnu vest na svojim portalima preneli blokadu, kao i da je vest objavljena "kao udarna s naznakom HITNO".

"Jutarnji" tu navodi da je Vučić otišao u Brisel, prenosi njegove izjave, kao i izjave šefa diplomatije Ivice Dačića.

"Hrvatska blokirala Srbiju, Vučić poludeo: Dosta hrvatskog iživljavanja", glasi naslov portala "Indeks".

Oni vest o blokadi drže na naslovnoj strani sajta, ali ne kao udarnu vest, dok je na portalu "Jutarnjeg" novi problem u odnosima Srbije i Hrvatske glavna vest.

Udarna vest je i na portalu "Večernjeg" na kojem ima i oznaku "vanredna vest – poglavlje 26", a naslov glasi: "Vučić preti bojkotom međuvladine konferencije s EU: Ako Hrvatska nastavi blokadu odlazim iz Brisela".

"Vest je u većini beogradskih elektronskih medija i portala dnevnih listova objavljena kao udarna", piše "Večernji".

Portal "24 sata.hr" ističe da je "Vučić zapretio: Hrvatska blokira poglavlje 26, bojkotovaću konferenciju EU".

 

Hina: Nekoliko članica EU protiv otvaranja poglavlja 26

Srbija će sutra na međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU otvoriti poglavlja 5 i 25, ali za otvaranje poglavlja 26 Obrazovanje i kultura nema saglasnosti među zemljama članicama, prenosi večeras hrvatska agencija Hina.

Kako ta agencija saznaje u evropskim izvorima u Briselu, nekoliko zemalja- članica, među kojima je i Hrvatska, imalo je nekoliko primedbi u vezi sa obrazovanjem na jezicima nacionalnih manjina, koje je u okviru poglavlja 26.

Hina navodi da je Hrvatska imala primedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku i da je Srbija na tom planu započela da prevodi na hrvatski postojeće udžbenike za osnovne škole, ali nije počela da radi na posebnim udbženicima namenjenim pripadnicima hrvatske zajednice.

Međuvladina konferencija o pristupanju sa Srbijom biće održaće na marginama sastanka Veća za opšte poslove, koji čine ministri za evropske ili spoljne poslove zemalja članica.

Ministri će na tom sastanku usvojiti zaključke o proširenju u kojima će, između ostalog, pozvati Srbiju da poštuje prava nacionalnih manjina, saznaje Hina.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

pravda

Kako nam bacaju prasinu u oci i svekoliki premijer i eu zajedno sa hrvatskom .naravno da ovo hrvatska nikad ne bi radila bez dozvole njemacke i brisela a premijer toboz glumi dusebriznika, i "patriotu" dok svo vrijeme igra po njihovim notama. Ko god ovo ne vidi i ne shvata zasluzuje ropstvo i siromastvo u koje ga vodi sns. Ne kazem da bi neka druga aktuelna politicka opcija bila bolja, svi oni slusaju iste vladare.