Dostupni linkovi

Mektić kritikovao samoproklamovane eksperte za terorizam


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić učestvovao je danas na sjednici Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske o temi "Borba protiv terorizma, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala i korupcije – saradnja i zajedničko djelovanje nadležnih organa i institucija".

Mektić je kazao da je današnja sjednica "jedna od najboljih i najkonkretnijih rasprava u posljednje dvije godine vezano za problem nasilne radikalizacije i terorizma u BiH".

"Ne smijemo dozvoliti da guramo probleme pod tepih jer bi u jednom momentu to moglo eskalirati u mnogo većem stepenu. Nisam ni za to da razni kvazi i samoprozvani eksperti iznose neke konkretne pokazatelje i podatke o problemu terorizma u BiH sa onim što ne odgovara u stvarnosti" rekao je Mektić.

"Danas smo se usaglasili i iznosili konkretne pokazatelje kada su u pitanju bh. državljani na stranim ratištima - koliko ih je bilo, koliko ih je sada, koliko se vratilo, koliko je poginulo i koliko ih je procesuirano. Najbitnije je da u slučaju terorističkog akta bude rasvjetljen slučaj do kraja i da odgovorni budu procesuirano i kažnjeni" naveo je ministar sigurnosti BiH.

Mektić je ukazao na probleme postojanja radikalizovanih osoba koje nijesu počinile krivična djela.

"Ali šta ako postoji radikalizovana osoba u društvu koja nije počinila kazneno djelo. Šta raditi s njom? Treba preventivno djelovati i pokušati tu osobu deradikalizovati i pokušati sve da ne učini neko terorističko djelo. Tu smo govorili o civilnom društvu, a to je veoma bitna tema u svim državama koje se bore protiv terorizma", kazao je Mektić.

XS
SM
MD
LG