Tribina o ulozi političke elite iz Vojvodine u donošenju Vidovdanskog ustava u KCNS

Tribina "Uloga srpske političke elite iz Vojvodine u donošenju Vidovdanskog ustava Kraljevine SHS 1921" održaće se u ponedeljak, 12. decembra na "Tribini mladih" kulturnog centra Novog Sada.

Predavač će biti prof. dr Saša Marković.

Odlukama "Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji", Vojvodina (Banat, Bačka i Baranja) je postala sastavi deo Kraljevine Srbije.
Politički, ustavni i nacionalni proces konstituisanja jugoslovenske države otpočeo je već decembra 1918. godine. Predstavnici srpske političke elite, predratne Radikalne stranke i pristalice stvaranja demokratske stranke aktivno su se uključili u ovaj proces.

Različiti pogledi u vezi sa ustavno-pravnim identitetom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca uslovili su novu disperziju stranačko-političkog života u Vojvodini. Proces donošenja ustava novoformirane države bio je određen centralističkim i federalističkim pristupima. Među vojvođanskim političkim akterima prevladavalo je stanovište o čvrstom ustavnom i nacionalnom jedinstvu jugoslovenske države. Jaša Tomić, Aleksa Ivić, Jovan Lalošević su bili korifeji ovog stava.

Predavanje će početi u 18 časova.

  • Lala

    12.12.2016 10:48
    Guslari
    Predavanja, a i predavači su, iz reda tzv. guslarske elite.
    To su oni što pričaju na naručene teme, a kao, veliki su istraživači. Ovo je izgled model po kom funkcioniše KCNS, odnosno, uređivačka politika je takva da se može govoriti samo o tzv. velikim nacionalnim temama. Baš me zanima da li će pomenuti Vasu Stajića koji je inače menjao svoje stavove od ubeđenog nacionaliste, pa Jugoslovena, do potpuno ubeđenog vojvođanskog autonomaša.
    I Jaša Tomić je takođe menjao stavove, sa desna na levo, kao i Svetozar Miletić. NIkada ne pominju da je Miletićev rođeni brat Đorđe, razočaran u Srbiju, napustio zemlju i otišao u Bugarsku, a njegov sin Ljubomir je bio dekan Univerzitetea u Sofiji i višedecenijski predsednik Bugarske akademije nauka.
    Ovi to sada predstavljaju kao da su svi i sve vreme guslali u srbijanske gusle. A uopšte nije bilo tako, sve do danas, u kontinuitetu imamo građansku i vojvođansku struju, nasuprot nacionalističkoj.
    Zašto samo oni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič