Popović: Ne prodavati zemljište strancima

FoNet

11. 12. 2016. u 12:47

Predsednik SNP, Nenad Popović pozvao je Vladu Republike Srbije da hitno pokrene dijalog sa EU o suspenziji odredbe SSP koja nalaže da od 1. septembra 2017. naša zemlja dozvoli prodaju zemljišta strancima

Поповић: Не продавати земљиште странцима

Nenad Popović

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) , Nenad Popović pozvao je Vladu Republike Srbije da hitno pokrene dijalog sa EU o suspenziji odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koja nalaže da od 1. septembra 2017. naša zemlja dozvoli prodaju zemljišta strancima, saopštile je danas SNP.

Srbija po ovom pitanju treba da se ugleda na Mađarsku, koja je, iako je članica EU, trajno zabranila prodaju zemljišta strancima.

"U ovom trenutku svi politički predznaci govore da je budućnost EU kratkotrajna i zato ne vidim razlog da Srbija žuri sa ispunjavanjem uslova Brisela koji nanose ogromnu štetu našim ekonomskim i nacionalnim interesima", navodi Popović u pisanoj izjavi koju prenosi SNP.

Ukoliko bi ova odredba ostala na snazi, stranci bi mogli da postanu vlasnici srpskog zemljišta po niskim cenama, i da potom, na uštrb domaćih poljoprivrednika koji zbog nedovoljne podrške države ne mogu da budu konkurentni stranim farmerima, mnogo bolje koriste pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije.

"Nemački poljoprivredni gigant 'Tenis' sigurno ne namerava da dođe u Srbiju zbog sedam miliona domaćih, već zbog 200 miliona potrošača iz Rusije i drugih zemalja Evroazijske unije, u koje kompanije iz Srbije mogu da izvoze svoje proizvode bez carine", smatra Popović.

Vlada Srbije bi trebalo da pruži veću podršku srpskim poljoprivrednicima i na pravi način iskoristi trgovinski rat između Brisela i Moskve da poveća izvoz srpske hrane i poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, zaključeno je u pisanoj izjavi Nenada Popovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

mile

11.12.2016. 13:16

Veoma dobro napisan clanak, koji jos uvek na vreme upozorava na pogubne posledice . Naravno, neko ce reci da to pravo kupovine vazi i za ostale clanice EU, medjutim retko koji gradjanin Srbije moze parirati i kupiti zemlju u Nemackoj ili Francuskoj po njihovim trzisnim cenama. Cuvajmo ono sto imamo za nase Unuke, a ako neznamo kako, pitajte oni koji znaju sta je Patriotizm, naprimer gosp. ORBANA

Bicko

11.12.2016. 14:43

Sirotinja u Srbiji ne moze da se takmici sa kupovnom moci iz inostranstva. Kad se proda sve vredno i Srbi ce postati Robovi u Srbiji ,a ne samo sirotinja pored plodne zemlje sta sada jesu. U Srbiji nema nacionalista kao sto je Orban u madjarskoj. Titoizam i udba su jos zivi., i to je najveci problem.

Bacvanin

14.12.2016. 16:12

Prodali smo dijamant hrvatima,koji za reklamu margarina koriste hrvatskih pevaca pesme.Oteli su nam KiM sada ce ovom uredbom da se prodaju vojvodjanske njive.Nema druge vec na vreme traziti posao i kucu u Sumadiji,radi unuka i njihove dece.