PUNJAČI, ADIO: Više nećemo puniti baterije mobilnih telefona

Energija se koristi iz ljudskog pokreta, radi na dodir, pritisak, bez baterije

  • 10

Dani u kojima punimo mobilne telefone na raznorazne punjače uskoro bi mogli da odu u prošlost. Da, da, dobro ste pročitali!

Šest trikova pomoću kojih ćete produžiti život bateriji na telefonu

Punjači bez kojih ne možemo da zamislimo svakodnevicu, prema pisanju stranih medija, idu u penziju. Na njihovo mesto dolazi sasvim nova tehnologoija. Naučnici sa Mičigen Univerziteta saopštili su da su došli do sjajnog otkrića i sasvim nove ere u korišćenju mobilnih telefona.

Naime, reč je o korišćenju energije iz ljudskog pokreta koja će se skupljati u uređaju nalik filmu. To je poznato kao nanogenerator, sa touch screen LCD-om, 20 led svetala i fleksibilnom tastaturom, a sve će se koristiti jednostavnim dodirom, pritiskom, bez pomoći baterije.

- Na korak smo do toga da uspemo da pokrećemo uređaje na ljudsku energiju - rekao je Nelson Sepulveda koji radi na ovom projektu.

Obzirom da nauka i tehnologija napreduju brzinom svetlosti, ne bi nas čudilo da i ovaj pronalazak za nekoliko godina ode u istoriju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ccc

    10. decembar 2016 | 22:21

    satovi koji se pune pokretom postoje 20 godina...

  • Lale 11

    10. decembar 2016 | 23:54

    Satovi koji se "pune"pokretom ruke su automatski. Ja sam ga nosio na ruci i švajcarska je firma "ROYCE" ako se dobro sećam,imao je 25 rubina i trpeo je pritisak do 20 ATM. To je bílo pre 35 godina. Možda i neka godina više. Za ovo što pišem,sam siguran. Švajcarci su ne prevazidjeni i za satove i za čokolade. A još stari OMIKRON,i dan,danas radi. E,to su satovi!

  • Ramadani

    11. decembar 2016 | 15:35

    Ovo će da bude kad prdne kvočka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA