ID ponovo upala u Palmiru, opkoljen i aerodrom

Džihadisti ID ponovo su ušli u drevni sirijski grad Palmiru, odakle su proterani pre devet meseci, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 10.12.2016.

18:20

ID ponovo upala u Palmiru, opkoljen i aerodrom
Foto: Gettyimages

"Nakon brzog napredovanja, ID sada kontroliše najveći deo Palmire osim južnog dela", rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije, preneo je AFP.

On je dodao da su džihadisti opkolili i aerodrom, koji je na samom obodu grada.

Džihadisti Islamske države uništili su brojne spomenike tokom 10-mesečne okupacije Palmire, drevnog Tadmora, grada koji je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, podseća BBC.

Hramovi stari dva milenijuma, Trijumfalna kapija i druge znamenitosti ostale su u ruševinama.

Džihadisti su u maju prošle godine zauzeli više gradova u provinciji Homs, uključujući Palmiru.

Aktivista Koordinacione mreže za Palmiru, Osama al Hatib, rekao je da vladini vojnici beže iz Palmire.

"Vojska je kao institucija raspuštena", kazao je on, prenosi AP.

Hatib je dodao da je jedan broj vojnika i pripadnika milicija ostao u gradu zajedno sa 120 porodica koje nisu mogle da napuste Palmiru.

"Na svim stranama se vode žestoke borbe. Iz grada se ne može izaći osim kroz koridor na zapadu", rekao je Hatib koji se nalazi u Gazijantepu u Turskoj.

Dramatični obrt u Palmiri usledio je nekoliko dana pošto je IS u iračkom gradu Mosulu pokrenula veliku kontraofanzivu, koja je iznenadila iračke vojnike i zaustavila njihovo napredovanje.

Američki ministar odbrane Eš Karter najavio je da će dodatnih 200 američkih vojnika biti upućeno u Siriju da ubrzaju napad na Raku, samoproglašenu prestonicu ID.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: