≫ 

Veliko istraživanje koje je udarilo šamar našem fudbalu: Samo dva mlada igrača ozbiljno igraju u Srbiji

Poražavajuća statistika koja najbolje prikazuje status mladih fudbalera u našim klubovima

  • 0

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) sproveo je veliku studiju na osonovu koje je utvrđeno u kom procentu mladi fudbaleri provode vreme na terenu u svojim klubovima.

U obzir su uzeti igrači iz 31 svropske lige rođeni posle 1. januara 1997. godine.

Na listi od 100 igrača koji igraju ozbiljnu ulogu u svojim timovoma nalaze se samo trojica srpskih fudbalera, od kojih dvojica dolaze iz našeg prvenstva.

PARTIZANOV VIDIĆ IZA RADOVOG OFANZIVCA  

To su fudbaler Rada Aleksandar Lutovac i štoper Partizana Nikola Milenković. Treći je golman Lehije Vanja Milenković-Savić koji može da se pohvali time da veći deo vremena provodi na terenu.

Lutovac je najbolje plasirani Srbin U-19 na ovoj listi, jedanaesti je sa 94 procenta vremena u igri od početka sezone i on je jedan od retkih igrača tog uzrasta koji uživa status standardnog člana prve postave u našoj ligi.

Iza njega na 46. mestu je Milenković, koji je od starta tekuće takmičarske kampanje proveo 76 posto vremena u igri, dok je Milinković- Savić 22. sa 88 procenata ukupnog broja minuta provedenih na golu.

Imajući u vidu rezultate studije, sve one priče naših klubova kako vode politiku afirmacije mladih talentovanih fudbalerima baš i "ne piju vodu".

Ruku na srce, mladih i talentovanih igrača tog uzrasta (između 17 i 20 godina) sve je manje u našim klubovima, jer je većina našla uhlebljenje preko, pa ni ne stignu da se ostvare u matičnom klubu, a oni koji se zadrže jer ne nose etiketu "roba za prodaju", često su drugom planu kod trenera.

SLOVAČKA - MEKA ZA MLADE IGRAČE

Generalno gledano, jedini fudbaler navedenog uzrasta koji je od početka sezone sve vreme bio na terenu između 1. jula i 30. novembra je defanzivac Heraklesa Justin Hogma.

Najviše igrača u prvih sto dolazi iz slovačke lige, čak devet, iz čega proizilazi zaključak da klubovi iz te zemlje najviše prostora daju igračima od 19 godina i mlađim.

Setimo se da su tamo karijeru gradili i neki naši poznati fudbaleri, poput Nemanje Matića.

Među onima koji su 100 prosto vremena proveli na terenu od starta sezone su i tri golmana: Đanluiđi Donaruma (Milan), Alban Lafont (Tuluz) i Adam jakubeh (Spartak Trnava).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA