Prvi supermarket bez kase i prodavca VIDEO

Kompanija Amazon predstavila je koncept samousluga u kojima kupci, zahvaljujući tehnologiji veštačke inteligencije, uzimaju robu i odlaze, ne plaćajući na kasi.

Svet

Izvor: B92, Beta

Utorak, 06.12.2016.

08:04

Prvi supermarket bez kase i prodavca VIDEO
(Foto: Getty images)

"Amazon" je na svom sajtu saopštio da je testirao novi supermarket u Sijetlu, u čijoj su ponudi osnovni prehrambeni proizvodi - hleb, mleko, sir, čokolada, kao i jela "za poneti".

Taj prodajni objekat za sada je dostupan samo zaposlenima u to kompaniji, a za ostale potrošaće biće otvoren "početkom 2017. godine", navodi se na sajtu "Amazona".

Konceptom "Amazon Go" klijentima će biti omogućeno da kupuju bez "čekanja u redu na kasi", zahvaljujući aplikaciji za mobilne telefone.

Zahvaljujući toj aplikaciji, kupac samo "puni korpu" kao u bilo kojoj drugoj prodavnici, a zatim odlazi bez prolaska pored kase.

"Ta tehnologija automatski detektuje kada su proizvodi uzeti sa rafa i prati njihov put u virtuelnoj korpi. Kada završite sa kupovinom, možete jednostavno napustiti samouslugu, a kompanija će vam kasnije poslati račun", stoji u saopštenju "Amazona".

Kompanija navodi da je takvu kupovinu "omogućila ista tehnologija koja se koristi za automobile bez vozača", odnosno veštačka inteligencija pomoću koje računar "može da vidi i uči".

To nije prvi put da američki gigant onlajn trgovine otvara "fizički" prodajni objekat, pošto je prošle godine, takođe u Sijetlu, otvorio biblioteku, a ima i nekoliko objekata u drugim američkim gradovima.

Ako se testiranje samousluge u Sijetlu pokaže uspešnim, to će izvršiti pritisak na kompanije koje robu prodaju na uobičajeni način, poput američkog trgovačkog džina "Volmarta", još popularneg među građanima, uglavnom radi kupovine prehrambenih i proizvoda za domaćinstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: