Dostupni linkovi

Jednim klikom do organskih proizvoda


Jednim klikom do organskih proizvoda
Jednim klikom do organskih proizvoda

Voće, povrće, prirodni sokovi, pekmezi i džemovi, zimnica i integralne vrste brašna, od domaćih proizvođača, netretirani hemijskim preparatima, jednim klikom mogu se naći na vašoj trpezi.

Ideja je proistekla iz glave Maje Miljević, studentice ekonomije iz Banjaluke, koja je na ovaj način, "Zdravom logikom" želi da promoviše i unaprijedi najveći resurs koji BiH posjeduje, a to je zdrava sredina i plodna zemlja.

"Svaki proizvođač koji je na našoj platformi ima svoju stranicu individualno, na kojoj će biti slika proizvođača, kratki opis o samoj proizvodnji, slike proizvodnje i ono što trenutno ima dostupno od proizvoda", kaže Miljević.

Ono što je specifično za ovu platformu je direktan kontakt kupaca i proizvođača.

"Kupac kontaktira proizvođača, a mi smo tu u posredničkoj ulozi. Međutim mi ćemo da radimo na bazama i samih kupaca i proizvođača, tako što ćemo da nudimo i određene edukacije i da vidimo u kojem smjeru možemo zajedno da idemo prema tržištu".

Za sada imaju samo 16 kooperanata koji imaju certifikat organskog uzgoja. Ipak u planu je proširenje mreže, sa idejom da svi proizvođači iz BiH, ali i regiona, budu povezani na jednom mjestu.

"Smatram da ćemo pomoću ove platforme uvezivati određene proizvođače koji proizvode slične proizvode i davati im informacije o tržištu, gdje mogu da plasiraju svoje proizvode. Jednostavno, da zajednički radimo dobru stvar za sve", kaže Maja Miljević.

Osim prodaje, zdravalogika.com je zamišljena i kao edukativna platforma za sve one koji žele da pokrenu ili unaprijede organsku proizvodnju.

"Biće dosta korisnih savjeta i priča iz oblasti organske i ekološke proizvodnje, što će uređivati naš agronom i stručni tim, a takođe imaćemo i sve obavijesti vezano za edukacije iz oblasti organske proizvodnje, kako kod nas tako i u regionu".

Miljević: Organski certifikat u BiH trenutno, nažalost, ne znači ništa
Miljević: Organski certifikat u BiH trenutno, nažalost, ne znači ništa


Ipak, problem im za sada predstavlja nedovoljno regulisana oblast organske proizvodnje u BiH. Zbog nedorečenih zakonskih rješenja, proizvođači još uvijek imaju problema da certifikuju svoje proizvode, zbog čega sa stručnjacima Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci vrše provjere svih proizvođača.

"Organski certifikat u BiH trenutno, nažalost, ne znači ništa. Ljudi mogu da dobiju organski certifikat samo ako hoće da izvoze, jer je to u suštini po standardima zemlje iz koje se certifikuje da mogu da izvoze. U BiH postoje samo zakoni na nivou Republike Srpske i Federacije BiH, koji se tiču organske proizvodnje, ali koji na žalost nisu u korist organskog proizvođača, odnosno oni ne mogu svoj proizvod da drugačije opišu na tržištu i da ga definišu kao organski proizvod".

Na web stranici “Zdrave logike” pored njihovih proizvoda, možete pronaći i kulinarske recepte, savjete u vezi organske i plasteničke proizvodnje, kao i uputstva kako sami možete proizvesti nešto. Vodeći se zdravom logikom,

Maja poručuje svim mladim ljudima u BiH da se trgnu i počnu realizovati svoje ideje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG