Teško do reciprociteta sa Evropskom unijom

Nova mera Evropske unije za zaštitu granica "ETIAS" kojom se predviđa plaćanje takse i registraciju ulazaka iz "trećih zemalja" koje imaju bezvizni režim, trebalo bi od 2020. godine da pogodi oko 40 miliona ljudi.
Iako se u Srbiji čuju najave o mogućem reciprocitetu, procenjuje se da je to malo verovatno iz ekonomskih i političkih razloga.
 
Naime, od 2020. uvešće se bezvizni režim za Šengen koji će koštati pet evra. Ako košta građane Srbije, plaćaće i državljani zemalja članica EU da pređu srpsku granicu. Tako bi na evropski režim za zaštitu granica od terorista i ilegalnih migranata da odgovori srpski šef diplomatije. Ipak, sa takvim stavom se ne slaže premijer.
 
"Je l' vi hoćete da mi imamo turiste, da zarađujemo pare? Samo neko o tome treba da razmišlja. Polako, ne mogu ništa da govorim, o tome ćemo da odlučujemo za tri ili četiri godine i ko zna ko će o tome da odlučuje", navodi premijer Aleksandar Vučić.
 
Reciprocitet je u diplomatiji ključna reč, ali u odnosu Brisel – Beograd, veruju poznavaoci, ne bi prošao bez posledica. Takođe, politika - taksa za taksu, ne računa sa dinamikom priključenja EU koju Srbija priželjkuje.
 
"Mi nismo država članica nego kanidadat za članstvo. Videćemo kako će to izgledati 2020. s obzirom na činjenicu da naša Vlada planira da pregovore završi do 2018. godine, a da se proces ratifikacije i ugovaranja članstva završi do 2020", naglašava Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU.
 
Ako nam briselske zvezde ipak ne budu naklonjene, izdvajaćemo pet evra za taksu koja važi pet godina. Ali podrazumeva da se svaki ulazak najavi radi iscrpnih bezbednosnih provera i registracije. A to jeste meki oblik viznog režima, opominju stručnjaci.
 
"Sve više imate situaciju u kojoj se sve opravdava pitanjima bezbednosti koje je ozbiljno ali može da bude i diskreciono iskorišćeno u mnogim pitanjima bez dodatnih obrazloženja", ukazuje Vladimir Petronijević iz Grupe 484, koja pruža pomoć izbeglicama.
 
Upućeni veruju da je umesto reciprociteta mudrije da se zemlje Zapadnog Balkana udruže i izbore privilegije pre nego što EU mlađu sestru nekadašnje vize učini operativnom.
 
"Uprkos problemima, naše zemlje su kandidati za punopravno članstvo u EU, nisu bilo koje treće zemlje kako se to često u dokumentima EU može pročitati", dodaje Petronijević.
 
Često se zaboravlja i da je asimetrija za EU karakteristična. Zemlje Zapadnog Balkana prve su ukinule vize za državljane Unije, pre nego što je 2009. Brisel doneo odluku da i građani sa ovih prostora mogu da putuju samo sa pasošem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.