01. decembar  2016. 16.14  | Izvor: Beta

Matić: Govor javnih servisa je govor političke elite

NIŠ -

Govor centralnih informativnih emisija na Radio televiziji Srbije i Radio televiziji Vojvodine je govor političke elite, najprisutniji su Vlada Srbije i ministri, a posebno premijer Aleksandar Vučić, ocenila je danas u Nišu Jovanka Matić sa Instituta za društvena istraživanja.

 

Predstavljajući rezultate analize informativnog programa, Matić je ukazala da građani ne mogu biti zadovoljni tim programom koji nije dovoljno tematski raznovrstan i nije raznovrstan "u pogledu pluralizma glasova koji mogu da se čuju".

"Tu nema raznovrsnosti koja je građanima potrebna da bi od informacija iz različitih izvora mogli da stvore nijansiranu sliku", istakla je Matić na debati o javnim medijskim servisima koja je održana u Nišu.

Matić je rekla da se najviše šanse da se pojavljuju na RTS-u i RTV-u daje državnom establišmentu, partijama i stranim državnicima.

"Građani su po frekventnosti na četvrtom mestu, ali u programu pričaju o potpuno nevažnim stvarima - kako su proveli Uskrs, da li su ofarbali jaja, za koga navijaju u prvenstvu", naglasila je Matić.

Ona je rekla da je analiza pet centralnih informativnih emisija na RTS-u i RTV-u pokazala da je politika postala dominantna tema, iako se životna interesovanja građana odnose na ekonomiju.

"U svim emisijama dominantne teme su politika, svet i sport, a ekonomija je na četvrtom mestu, ali je zastupljena manje od sporta", kazala je Matić.

Dušan Raković iz Centra za humanističke studije izjavio je da je analiza internet portala RTS-a i RTV-a pokazala da su komentari jedina mesta na tim medijima gde može da se čuje glas građana.

Debatu o javnim servisima organizovalo je udruženje Edukacioni centar iz Leskovca kao član neformalne koalicije Građani za medije.

Ta koalicija širom Srbije organizuje šest debata o javnim medijskim servisima sa ciljem da se što većem broju građana pruži prilika da se izjasne o svojim potrebama i očekivanjima od javnih medijskih servisa.

Srodne vesti