DOBILA OTKAZ TELEFONOM: U Juri otpustili samohranu majku, koja se na bolovanju leči od raka!

Daliborka ALIHODžIĆ

01. 12. 2016. u 09:40

Muke Violete Petrović (41) iz Niša, koja je operisala karcinom i prima hemoterapiju. Pozvali je i javili da im, iako opravdano odsutna, više nije potrebna

ДОБИЛА ОТКАЗ ТЕЛЕФОНОМ: У Јури отпустили самохрану мајку, која се на боловању лечи од рака!

Violeta Petrović,Iz proizvodnog programa kompanije Jura

U DANIMA kada bije najveću bitku za goli život, Violeta Petrović (41) dobila je udarac "ispod pojasa" kome se nije nadala. Iako je na bolovanju zbog operacije dojke i hemoterapije, u sredu joj je iz kompanije "Jura", gde je bila zaposlena poslednjih 18 meseci, telefonom javljeno "da im više nije potrebna" i da dođe po svoju dokumentaciju. Posle tri hemoterapije ovaj stres može samo da joj pogorša stanje.

Od trenutka kada je saznala da je ostala bez posla, Violetu ne napušta osećaj bespomoćnosti. Ne zna šta će sa sobom i jedino što je mogla bilo je da svoju muku objavi na "Fejsbuku", a njen status brzo je usijao društvene mreže:

"Divno... upravo su me zvali iz 'Jure' i rekli da sam dobila otkaz! Nema veze što sam na bolovanju, nema veze što imam karcinom... kažu da idem da mi vrate radnu knjižicu... super... gde je sad premijer... ne tako davno reče baš u leskovačkoj 'Juri'... radnici imaju pravo da se leče, da budu bolesni, ne mogu da dobiju otkaz ako se razbole..."

- Znam ja da se bolovanje ne toleriše u "Juri" i da se zbog toga gubi posao - priča Violeta. - Bila sam zdrava žena, aktivni planinar, dok me nije zadesila bolest. Otišla sam na bolovanje 18. septembra, a na operaciju četiri dana kasnije. Od tada tri hemoterapije i čekam da od 20. decembra počne četvrta. Nikome više od mene nije stalo da sačuva posao i ne bih se igrala s tim, ali moram da se izlečim da bih se vratila. Moram da se borim za život i posao zbog svog dvanaestogodišnjeg sina, koji ima samo mene na ovom svetu - priča Violeta koja uprkos svim nedaćama ne odaje utisak žene koja se predala.

Šok koji je u sredu doživela je nešto što će pamtiti čitavog života jer nije je pogodilo samo to što su je odbacili "kao bezvrednu" već i način na koji su joj to saopštili je ispod svakog ljudskog dostojanstva.

ZLOĆUDNO

VIOLETA je posle operacije saznala bolnu činjenicu da je tumor zloćudan i da mora da prima terapiju. Koji su rezultati lečenja, saznaće za nekoliko dana. - Možda će morati da mi odstrane dojku. Sve zavisi kako je prošla terapija. I nije mi to problem dok je glava na ramenima - kaže naša sagovornica.

- Pozvala me je neka žena, koja se predstavila da je iz "Jure" i rekla da mi je 30. novembra istekao ugovor i da mi ga neće produžiti - nastavlja Violeta. - Bila sam u šoku i pitala da li znaju da imam karcinom i da sam zaista teško bolesna. Hladnim glasom mi je odbrusila da joj je žao i da dođem po svoju dokumentaciju. Htela sam da je pitam kako da dođem kad jedva stojim na nogama, ali je ona već spustila slušalicu. Bila sam među najboljim radnicima. Nisam imala nikakva odsustva niti izlaženja s posla, pa sam često dobijala stimulaciju. Istovremeno sam trpela najgora moguća poniženja šefova samo da bih zadržala posao. Sve što je bilo u mojoj moći ja sam ispunila, ali nisam mogla da se borim protiv bolesti i da radim. Uredno sam im dostavljala izveštaje i doznake i znali su od čega bolujem.

Violeta sama brine o sinu jer njegov otac ne želi da plaća izdržavanje. Čak je nekoliko puta bio u zatvoru zbog neplaćanja alimentacije, ali mu to nije problem samo da na svaki način izbegne obaveze kao otac.

- Puna sam života zbog svog sina i sebe jer verujem da će sve proći i da ću doživeti da ga još dugo gledam kako raste i postaje čovek - kaže Violeta. - Živim za to i ne može mi to uskratiti "Jura" ili neki glupi kancer. Neću odustati od života zbog ovoga, ali ću pokušati da se izborim za svoja prava i prava svih žena koje rade u ovakvim kompanijama. Tretiraju nas kao robove i znam da će se javiti neki koji će ih braniti i da je mobing teško dokazati, ali to ne znači da on ne postoji.

PLANINARENjE

SVOJU veliku strast, planinarenje, Violeta je morala da ostavi kada je počela da radi u "Juri". Rad u tri smene, pa i vikendom nije joj ostavljao mnogo prostora da nastavi sa ovim hobijem.

- Bila sam zadovoljna platom koja je bila od 30.000 do 33.000 dinara - priznaje Violeta.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (59)

ovoj vlasti sve po spisku

01.12.2016. 21:50

@Горан - u svakom slucaju treba je bojkotovati! nemojte se zaposljavati tamo ako nije neophodno!

Bojan

01.12.2016. 09:52

Ona nije dobila otkaz njen ugovor o radu je istekao...to nema veze sa oktazom to bi joj se desilo i da nije bila na bolovanje.

Dejan

01.12.2016. 12:06

@Bojan - Bolesnoj osobi iako istekne ugovor ne smes dati otkaz ili je udaljiti vec drzati ugovor produzenim do ozdravljenja pa onda sa osobom pregovarati o ostanku ili prestanku rada! BTW socijalnom zastitom je pokrivena od strane drzave!!!

Janićijević

01.12.2016. 09:53

Ti izrazi kao "samohrana majka" na kapitaliste nemaju nikakvog znacaja. Radiš dok radis, a kad ne radiš kapija. I tu se ne može ništa.

Radoslav Jovanovic

01.12.2016. 09:57

To je globalni kapitalizam na delu u svom najbrutalnijem obliku. Danas kompanije vladaju ne vlade. Za one koji nisu voleli SFRJ socijalizam ovo je realnost koju zele da sakriju. Za one koji su to cenili to su samo uspomene jer danasnjica je okrutna. Svet koji su kapitalisti danas stvorili ne vidi ljude vec samo kapital. Dakle surova realnost: ne radi nece biti placena. Kad to potraje sledi otkaz. A sta ce biti sa covekom? Koga je to briga?

Cinjenice

01.12.2016. 13:53

@Radoslav Jovanovic - U kapitalistickim zemljama se ovo ne desava i zakonski je kaznjivo, a taj kome bi palo na pamet da pokusa ovako nesto platio bi ogromnu kaznu i obestecenje ovoj zeni. Sta ce biti sa covekom i koga je briga nikoga ne interesuje u Srbiji i niko za to nece da odgovara.

Milos

01.12.2016. 09:57

Meni je mnogo zao ove zene ali bojim se da nema nikakav pravni osnov da bilo sta uradi. Posto je potpisala ugovor na odredjeno vreme, cim istekne taj ugovor poslodavac vise nije duzan da ga produzi ako ne zeli. Ne moze im nista

Vladimir

01.12.2016. 11:08

@Milos - Ne mogu da ti prekinu ugovor dok si na bolovanju i dok redovno donosis dokumentaciju. Koliko si me sada iznervrao svojim neznanjem.

mimi

01.12.2016. 11:45

@Milos - nije tacno..Prvo, kod nas vecinom se radi po ugovoru i na odredjeno, i tako u nedogled, a to nije po zakonu.Ugovor na odredjeno moze trajati najduze 2 godine, a ugovor o privremenim i povremenim poslovima najvise 120 dana godisnje. Takodje, trudnice, porodilje, lice sa invaliditetom i u slucaju bolesti imaju dodatnu zastitu. Zena sa takvom dijagnozom moze da se penzionise, a ne da dobije otkaz.

Boka

01.12.2016. 12:47

@Milos - Za bolovanje i trudničko/porodiljsko odsustvo to ne važi. Morali su da napišu aneks ugovora po kome se ugovor produžava do dana kada istekne bolovanje ili trudničko/porodiljsko. Posle toga imaju pravo da produže ilii ne produže ugovor.

sasa

01.12.2016. 13:22

@Milos - Grešiš da nema pravni osnov jer dok je na bolovanju niko ne može da joj da otkaz

Moj Narode

01.12.2016. 09:58

Ne moze premijer znati kada se ko prima i otpusta,niti je to njegov posao,ali ne brini se,ovo ce doci do njega i veruj da nece ostati na ovome.To ti garantujem,jer licno znam da je covek i da ovo nece na ovome ostati.Ti se bori radi sebe i tvog deteta sa ovom opakom bolesti,zali se i idi do presednika opstine,pisi i premijeru,samo da ovo dopre do njega,nece na tome ostari budi sigurna.Zelim ti brz i sretan oporavak

Peca

01.12.2016. 11:17

@Moj Narode - Kako možeš da pišeš ovakav komentar i staješ na muku ženi koja je obolela i ostala bez posla!

Anja

01.12.2016. 09:59

Na ovo zaista nemam komentar. Samo jehdna rec-sramota... za par dana vec ce biti zaboravljeno, neki ce lupati minuse a mi i dalje tonuti!

Cinjenice

01.12.2016. 13:51

@Dejan - Napisacemo mi obicni smrtnici poneki komentar i to je to sto se tice reakcija. U Srbiji je ovo potpuno uobicajena i normalna vest.

Djole

01.12.2016. 10:22

Gde su institucije koje nam celo vreme pricaju da se bore za prava radnika, jeli se neka oglasila? Zelim Violeti da ozdravi i da nadje bolji posao .

Гаврил

01.12.2016. 11:18

@sasa - Можемо ли некако да помогнемо? Дајте неки рачун, или макар преко поште да уплатимо, предузмимо нешто!

Dragan

01.12.2016. 11:56

@sasa - @Deki, otkaz je dobila u Srbiji. Svaka kompanija odgovara drzavi u kojoj posluje a ne u kojoj je rodjen, krsten ili je nastanjen poslodavac.

kerber52

01.12.2016. 10:32

tuziti juru a ako imaju prava da bolesnoj osobi ne produze ugovor onda tuziti drzavu sto je to dozvolila, neka nadje advokata koji ce sem vestacenja koje ona treba da plati da vodi postupak bez naplate pa kad ostvare pravo na sudu sa osmehom na jedno letovanje sa sinom, ova drzava zna samo za tako nesto, nista drugo nije joj sveto

Sale

01.12.2016. 11:31

@kerber52 - Gde u zakonu pise da ti se Ugovor o radu na odredjeno vreme produzava u slucaju nastupanja bolesti!?

Igor

01.12.2016. 12:51

@kerber52 - Na zalost ovde je sve po zakonu. Nije ljudski ni malo ali je po zakonu. S obzirom da je radila samo 18 meseci pretpostavljam da je ugovor bio na odredjeno vreme. Tehnicki je njoj istekao ugovor o radu, nije dobila otkaz.

Sasa

01.12.2016. 11:11

Pa sto je sad povika na fabriku, oni samo koriste zakone koje su doneli politicari. Zakon kaze da po isteku ugovora na odredjeno vreme poslodavac moze da vam ne produzi ugovor iako ste na bolovanju. Zakon ne valja, gde su sindikati da se bore za prava radnika, zasto je po zakonu moguce nekoga voditi na odredjeno i 10 godina, jel to normalno, jel smo se za to borili? Ljudi ako mozete idite odavde, ovde nikad nece biti zakona i reda.

alfa...!

01.12.2016. 17:16

@Sasa - Tačno je to da zakoni nisu dobri a njih donose političari odnosno vlast,a vlast smo mi sami birali................

mimi

01.12.2016. 11:39

Terapija koja se prima kod raka dojke je jako agresivna, tzv. AC ili "crvena". Vecina zena je tesko podnosi, mucnina i malaksalost i po 5 dana, taman se organizam malo oporavi, sledi sledeca terapija.Pored takvog mucenja, zenama opadne kosa i to im je jos jedan dodatni stres. Zatim, neizvesnost i tuga koju osecaju zbog dijagnoze je takodje mucna. I pored svega toga, zeni u tim trenucima dati otkaz?Ja nemam ogdovarajuci komentar, ustavri imam ali ga ne bi objavili.Vama gospodjo, sve najbolje

Segan Nedeljko

01.12.2016. 12:12

Ako ste tamo višak, onda je na redu država da vam plaća uvećanu socijalnu pomoć dok ne ozdravite, čemu se ja iskreno nadam!

alfa...!

01.12.2016. 17:13

@Segan Nedeljko - Kako sve naopako razumete,ona ne gubi posao što je višak,već što ne dolazi na posao...............

Dragan P.

01.12.2016. 20:06

@Segan Nedeljko - Alfa, valjda treba da postoji zakon koji radnike štiti u slučaju bolesti, trudnoće i sl, a ne da ga odmah otpuštaju čim se razboli! Kakva ti je to naopaka logika? Ovde najpre krivim državu, koja ne štiti svoje građane, odnosno radnike koji rade za mizerne plate kod belosvetskih izrabljivača. A ni ti izrabljivači nisu nikakvo zlato, već pohlepni ljudi, koje će, čim bude prilike, otići u neku još jadniju zemlju od naše da tamo još manje plate radnike i strpaju sebi u džep još više!

Jova

01.12.2016. 12:28

Ne treba ni tamo da se vraca, primice je neko na drugi posao, dobro je sto je ovo izaslo u javnost.

Aleksandar

01.12.2016. 12:30

a bese nije vam se svidjao socijalizam? tamo gde je bas retko ko mogao da dobije otkaz? tamo gde su pre direktora skidali nego radnika? i dalje vam bolje u "demokratiji"??

Zapad

01.12.2016. 12:37

Nista me necudi Zivim na Zapadu I takve stvari suNirmalne . Citav svet se promenio pa I Srbija Nije Lepo ? Najvaznije je da ta mlada zena Ozdravi Za drugo je Lako!Bice posla...

Predrag

01.12.2016. 13:16

ja ne bih otišao da podignem dokumentaciju. Ako nastavi redovno da nosi doznake o produženom bolovanju da li će se "gospoda poslodavci" odvažiti da joj ne nastave i dalje uplaćivati bolovanje!!?

MILLI

01.12.2016. 13:50

drzava ako je drzava i ako je ima podhitno da reaguje ovo je stamota i za zdrave a kamoli za ovu nestetnu majku .....strasno i uzasno !!!

Drnda

01.12.2016. 13:53

nisam siguran ali ako je žena Na bolovanju nema logike da joj se prekine radni odnos,a preko svega ona prima novac Od države dok je na bolovanju a ne od Jure.e sad,što je meni logično zakonu I državi možda nije.

Vani

01.12.2016. 13:59

tuga i žalost , samo neke lose vesti iz te jure u zadnje vreme. mislim da treba malo i ministarstvo da se zabavi sa njima

Au!

01.12.2016. 14:12

nije jura kriva nego drzava sto je to dozvolila. pravo radnika nema nigde pa za cega glasamo za ovakve zakone poput ovoga. Bori se zeno i zelim ti da jos dugo dugo zivis uz svog sina.

Dobrivoje

01.12.2016. 16:14

ovo je crvljiva drzava koju buse crvi politicari napredno zuti nema razlike sve je to ista banda

Branko

01.12.2016. 16:16

Ljudi sve što pišete je O.K. Međutim, treba čuti i saslušati drugu stranu: Juru i njene mentore u Srbiji.

Анти Антифа

01.12.2016. 16:52

Уколико је само на породиљском боловању yговор мора да се прошири.На жалост закон је такав.А када се доносио сви сте седели код куће,у кледионицама и кафићима.Сами смо криви јер смо будале што ћуте

alfa...!

01.12.2016. 17:30

Ne vidim u čemu je problem,ako joj je istekao ugovor o radu a ona bolesna onda ona pada na teret socialnog osiguranja odnosno država preuzima brigu o njoj.Jura ima svoj interes,ona vodi svoju politiku što se tiče zapošljavanja i proizvodnog procesa..............

Milan

01.12.2016. 17:30

Viki drži se, očekujemo te sledeće godine na planinarskim akcijama u Vrmdži i na Oštroj Čuki!

Luki

01.12.2016. 18:14

Evo Vucicu i naprednjaci vasih stranaca koje vi dovodite da nam decu za 200 evra zaposljavaju u fabrike. Slika i prilika ali ni nasi nisu bolji kojii su se prodali istim tim strancima..

Anastas Jovanovic

02.12.2016. 06:44

Predlazem autoru da ode do VMA i Niskog klinickog centra da se raspita koliko su tamo leceni od raka i alergija upravo iz Jure i Leonija. Ljudi tamo dobijaju teske alergije, karcinom, paralizu ruku od tih prokletih kablova cije su fabrike zabranili u Poljskoj pa ih je vrli Dinkic doveo ovde da satru Srbe. Svi kablovi su tretirani neuroparalitickim otrovima u obliku laka za zastitu od glodara i insekata. Moja rodjaka je godinu dana bila na vma, otkazale ruke,a nedavno operacija raka dojke!Tuziti!