Svet

Sreda, 30.11.2016.

12:12

Saudijski kralj stvara najveći fond na svetu

Saudijski kralj Salman odobrio je izdvajanje 100 milijardi rijala (26,67 milijardi dolara) iz novčanih rezervi za popunjavanje Javnog investicionog fonda (PIF).

Izvor: Capital.ba

Saudijski kralj stvara najveći fond na svetu
Foto: Thinkstock

Ova sredstva biće iskorišćena za investicije u zemlji i inostranstvu i pomoći će u izgradnji privatnog sektora, prenela je državna agencija SPA.

U izveštaju nije preciziran vremenski rok za realizaicju investicija, ali je rečeno da će se one odvijati u fazama.

Prema ekonomskim reformama objavljenim ranije ove godine, saudijske vlasti žele da povećaju PIF, osnovan 1971. godine za finansiranje razvojnih objekata u zemlji sa 160 mlijardi dolara na oko dva biliona dolara.

Time bi PIF postao najveći državni fond u svetu, barem na papiru, ako ne i po količini raspoložive gotovine za ulaganja.

Fond je u junu kupio udeo u amerčkoj firmi “Uber” za 3,5 milijardi dolara, a sada će se fokusirati na domaće projekte, kako bi se smanjila zavisnost Saudijske Arabije od izvoza nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

17 h

Podeli: