Srbija

Sreda, 30.11.2016.

11:08

Mudis: Pohvale Srbiji ali i koja reč o odlaganju

Deficit budžeta Srbije će na nivou opšte države iznositi 2,3 odsto u 2016., usled daljeg povećanja naplate poreza i reformi u javnom sektoru, saopštio je Mudis.

Izvor: Tanjug

Mudis: Pohvale Srbiji ali i koja reč o odlaganju
Foto: Thinkstock

Zahvaljujući ubrzanju realnog rasta bruto domaćeg proizvoda za 2,7 odsto u ovoj godini u odnosu na rast od 0,8 odsto iz 2015. godine, učešće javnog duga u BDP-u Srbije bi trebalo da se stabilizuje na nivou od oko 75 odsto BDP-a u tekućoj godini, navodi se u izveštaju američke bonitetne agencije, objavljenom na zvaničnoj internet stranici.

"Pozitivni izgledi kreditnog rejtinga Srbije 'B1' su delimično odraz sistemskog reorganizovanja u sklopu trogodišnjeg stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, što je doprinelo ostvarivanju snažnog ekonomskog rasta i značajnim fiskalnim prilagođavanjima", navodi se u izveštaju.

Ipak, visok nivo duga u devizama povećava devizne rizike po otplatu duga Srbije, ocenjuje Mudis.

U 2016. godini, Vlada u Srbiji je, kako poručuju iz Mudisa, uspela da smanji zapošljavanje u javnom sektoru za više od 16.000 u odnosu na kraj 2014. godine, i ostvarila je napredak u restrukturiranju velikih javnih preduzeća, što nije imalo vidljivih efekata na ličnu potrošnju i nezaposlenost, saopštio je Mudis.

Dalji napredak u pristupanju Evropskoj uniji, prema ocenama Mudisa, ostaje jedan od ciljeva Srbije, koja je od formalnog otvaranja pregovora u januaru 2014. godine otvorila četiri poglavlja.

Uprkos snažnoj posvećenosti srpske vlade, Mudis je cilj Srbije o članstvu u EU do 2020. godine ocenio kao optimističan, dodajući i da je smanjenje javne administracije i restrukturiranje gubitaških preduzeća odloženo za 2017. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: