28. novembar  2016. 10.47  | Izvor: RTV

Osnovana Pesnička republika

NOVO MILOŠEVO -

Novoosnovana Pesnička republika dobila je svoje prve državljane – 120 pesnika koji su 26. i 27. novembra učestvovali na istoimenoj manifestaciji u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu. Pesnici su došli iz 43 grada iz Sbije i regiona. Za predsednika je imenovan pesnik Simon Grabovac, za ambasadore i počasne konzule brojni pesnici iz stranih država, a za himnu je odabrano Banatsko veliko kolo.

Manifestacija je proistekla iz Evropskog fejsbuk pesničkog festivala koji Banatski kulturni centar tradicionalno organizuje na Salonu knjige u saradnji sa Novosadskim sajmom. Ovaj festival okupio je u stvarnom i virtualnom svetu oko 3000 pesnika za 7 godina.

Banatsko veliko kolo je na svečanom otvaranju izveo, na gajdama, Vanja Ilijev. Banat kao specifičan kulturno-istorijski prostor, koji se proteže na teritoriji tri države: Srbije, Mađarske i Rumunije, oduvek je bio, i još uvek je, mesto življenja čak 26 naroda i etničkih grupa. Tako su, u Banatsko veliko kolo Pesničke republike, kao u jedan veliki pesnički venac, svi ljudi dobre volje, iz celog sveta, dobro došli.

Osnivač manifestacije i autor Ustava Pesničke republike je književnik i direktor BKC-a Radovan Vlahović. 

Nastup svakog pesnika biće objavljen na Jutjubu, po jedan video-klip za svakog pesnika. Ista pesma će biti štampana u posebnom zborniku pod nazivom Pesnička republika koji će biti besplatno deljen autorima na 8. Evropskom fejsbuk pesničkom festivalu u martu 2017. u Novom Sadu.

U galeriji Banatskog kulturnog centra, povodom manifestacije, priređena je i konceptualna izložba pod nazivom "I zato Pesnička republika" autora Radovana Vlahovića. Za svoj umetnički koncept, Vlahović kaže: "Mnogo je nevernih Toma kad je u pitanju Pesnička republika. Oni veruju televiziji, novinama i političarima, namesto da osluhnu glas svog unutrašnjeg bića i daju svom životu, iskazivanjem kroz umetničko stvaralaštvo, uzvišeni i neponovljivi smisao. Davanjem najboljeg dela duše poeziji i kulturi, pojedinac se oradošćuje, snaži i potvrđuje svoju posebnost, a kroz Pesničku republiku planetarno oslobađa i sebe i druge od nametnute napasti ideologija koje ga potiru i gone na samoukinuće njegove čovečnosti. I zato Pesnička republika."

Pesnička republika, kao i celokupno delovanje Banatskog kulturnog centra, svojim osnivanjem osnažuje, podržava i afirmiše ideju decentralizacije i demetropolizacije kulturnih zbivanja.

Pesnička republika u organizaciji Banatskog kulturnog centra je deo projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej – "Grada u fokusu" – na osnovu odluke Ministarstva kulture i informisanje Vlade Republike Srbije.

Srodne vesti