Svet

Četvrtak, 25.02.2010.

08:14

Spajker okončao kupovinu Saaba

Holandski proizvođač sportskih automobila Spajker okončao je kupovinu posrnulog Saaba za 74 miliona dolara od "Dženeral motorsa" (GM).

Izvor: Tanjug

Default images

Prema sporazumu, GM je zadržao akcije s pravom prvenstva u Saabu, u vrednosti od 326 miliona dolara, a Spajker je dobio 400 miliona dolara kredita uz garanciju švedske vlade. Time je konačno rešena sudbina čuvene švedske robne marke, nakon višemesečnih vrlo neizvesnih pregovora.

Izvršni direktor Spajkera Viktor Miler izjavio je da je zadovoljan čitavim poslom i da će dogovor osigurati budućnost Saaba koji će postati profitabilan, nakon što je zabeležen gubitak od 400 miliona evra, na ukupnu prodaju vredne milijardu evra u 2009. Saab je lane prodao oko 40.000 automobila, u odnosu na 94.000 u prethodnoj godini.

Miler je izjavio da je hitan cilj nove kompanije da što pre ponovo pokrene proizvodnju kola, da stavi do znanja prodavcima da i dalje postoji i da uskoro mogu da očekuju nove projekte. Najavljeno je da će se Saab sada fokusirati na uvođenje novog modela „9-5“ kasnije ove godine.

Mala kompanija Spajker prodala je svega 23 automobila u prvoj polovini 2009. čija se cena kretala oko 200 hiljada evra i ima toliko zaposlenih da može da montira 90 vozila godišnje, a zabeležila je u tom periodu neto gubitak od 8,7 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Podeli: