Vizuelna umjetnost

Stan "Rolingstonsa“ iz 1962. otvoren za posjetu (VIDEO)

Stan "Rolingstonsa“ iz 1962. otvoren za posjetu (VIDEO)
Stan "Rolingstonsa“ iz 1962. otvoren za posjetu (VIDEO)

Mik Džeger je izložbom koja obuhvata pet decenija dugu karijeru "Rolingstonsa“ želio da oživi raspoloženje koje je vladalo u početnim danima benda.

Zato je napravio repliku prvog londonskog stana koji je dijelio sa članovima grupe 1962. godine – uključujući prljave sudove, pivske flaše i ploče bluza razbacane po podu.

"To je zapravo najčudnija stvar... Zgrada je još tu... Nije srušena i nalazi se iza ćoška u odnosu na mjesto gdje ja sada živim“, otkrio je Džeger i dodao da ta zgrada i sada miriše na "ono vrijeme“.

Čarli Vots je istakao da je bilo mnogo takvih mjesta početkom šezdesetih godina 20. vijeka, u kojima ljudi sada ne bi baš voljeli da žive.

"Stonsi“ su napravili i repliku svog studija za snimanje sa originalnim instrumentima za izložbu "Egzibicionizam – Rolingstonsi“, koja je otvorena u subotu u Njujorku, a prvi put je predstavljena u Londonu ranije ove godine.

Na toj izložbi se nalaze i njihovi šareni kostimi sa turneja, Džegerova sveska sa pjesmama, Kit Ričardsov dnevnik iz 1963. godine, Votsov dječiji doboš i razne fotografije, od postera do naslovnih strana časopisa.

"Ništa od toga me nije posebno raznježilo, ponešto me nasmijalo“, rekao je Džeger, govoreći o tim uspomenama iz njihove karijere.

Izložba će biti otvorena u Njujorku do 12. marta 2017. godine. Neki od eksponata su radovi Endija Vorhola, Aleksandra Mekvina i Džona Paskea, koji je napravio njihov poznati logo sa jezikom.

"To je kao da se sudaraš sa sjećanjima gde god pogledaš. Pođeš iza ćoška i pomisliš: 'A tu sam to ostavio', bilo da li je riječ o gitari ili o komadu odjeće – sve te na nešto podsjeća“, rekao je Ričards.

Roni Vud, koji se pridružio grupi 1975. godine, rekao je uživao što kroz izložbu može da vidi sitne motive i da je jedno od njegovih omiljenih sjećanja to što je imao prvi nastup s bendom na svoj rođendan, 1. juna.

Ričards je istakao, govoreći o svojim najdražim sjećanjima, da je bilo i nekih loših momenata, ali da su sjećanja uglavnom dobra.

"Stonsi“ objavljuju novi album Blue & Lonesome 2. decembra.

Upitan šta su mu budući ciljevi u vezi sa bendom, Vots je rekao: "Ostati živ je ja mislim najveći cilj u ovom trenutku, ili ustati ujutru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije