Ex -Yu

Nikolić: Srbija ima interes da sarađuje sa Katarom

Nikolić: Srbija ima interes da sarađuje sa Katarom
Nikolić: Srbija ima interes da sarađuje sa Katarom

DOHA/BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je danas u zvaničnu posjetu Državi Katar, gdje ga je dočekao emir države šeik Tamim bin Hamad Al-Tani.

Nikolić je u srdačnom i prijateljskom razgovoru istakao interes Srbije da sa Državom Katar razvija svestranu saradnju u svim oblastima, pogotovo u sferi ekonomije, saopštila je predsjednikova Pres služba.

Nikolić je izrazio želju da se privredne veze dvije zemlje unaprijede i prošire, kako povećanjem spoljnotrgovinske razmijene, tako i kroz katarske investicije u Srbiji.

On je dodao da je Srbija danas u procesu velikih privrednih reformi koje su stvorile takav poslovni ambijent u kome svako ko ima viziju da posluje u našoj zemlji može da ostvari profit.

Šeik Tamim bin Hamad Al-Tani naglasio je da katarski privrednici veoma cijene srpsku efikasnost.

On je rekao da je trgovinska razmijena između naših zemalja mala, zato što do sada nije bilo dovoljno zajedničkih projekata, ali da ovu posjetu smatra prekretnicom i novim uzletom naše bilateralne saradnje.

Emir Države Katar podržao je prijedlog predsjednika Srbije o upućivanju u Srbiju delegacije Katara na ministarskom nivou u kojoj će biti uključeni i predstavnici Autonomnog investicionog fonda, kako bi u direktnim razgovorima sa Vladom Srbije pronašli konkretne projekte na kojima bi dvije zemlje mogle da sarađuju.

Tokom zvanične posjete delegacije Republike Srbije, koju predvodi Nikolić, potpisano je pet dokumenata između Republike Srbije i Države Katar:

1. Sporazum o ekonomskoj, trgovinskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Države Katar i Vlade Republike Srbije;

2. Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Katar o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja;

3. Sporazum između Vlade Države Katar i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti kulture;

4. Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Ministarstva lokalne uprave i životne sredine Države Katar;

5. Memorandum o razumjevanju o saradnji u oblastima omladine i sporta između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Katar.

Nikolić je u Dohi posjetio i srpsku kompaniju "Energoprojekt-Entel", koja već 25 godina uspješno posluje na Bliskom Istoku.

Sa menadžmentom i zaposlenima u kompaniji, Nikolić je razgovarao o njihovim iskustvima u poslovanju u Kataru, kao i o perspektivama za budući razvoj i prodor srpskih kompanija na tržište Bliskog istoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije