Republička agencija za telekomunikacije odobrila je juče kompaniji Telekom Srbija da od 1. aprila poveća cenu pretplate za fiksni telefon čak 100 odsto odnosno sa 230 na 458 dinara, sa uračunatim porezima (sa 195 na 388 dinara bez PDV-a).

Takođe, Upravni odbor RATEL odobrio je i kablovskom distributeru SBB da od 1. marta poveća svoju osnovnu pretplatu za televizijski program za 10 odsto, sa 745 na 820 dinara. Telekom o povećanju cene pretplatnike mora da obavesti mesec dana unapred, a SBB najmanje 14 dana pre početka primene više cene.

Telekom i SBB imaju obavezu da od RATEL-a traže odobrenje za svako poskupljenje jer su dominantni operateri na tržištima fiksne telefonije odnosno kablovske televizije s obzirom na to da pokrivaju više od 50 odsto tržišta. Te cene RATEL izračunava po tzv. troškovnom modelu na osnovu uvida u podatke o poslovanju dve kompanije. Kako je navedeno u saopštenju RATEL-a, nove cene mogle su da budu i više jer je to dozvoljavao troškovni model. Predsednik UO RATEL-a Jovan Radunović izjavio je juče da je prilikom odlučivanja uzet u obzir i socijalni momenat, Memorandum o budžetu za 2010. godinu, kao i potreba za obezbeđivanjem sredstava neophodnih za ulaganje u dalji razvoj telekomunikacija.

U Telekomu Srbija kažu za Danas da će o promeni pretplate od 1. aprila dodatno i blagovremeno obavestiti sve korisnike, a da nisu predvideli povećanje cene impulsa. U kompaniji SBB agenciji Beta rečeno je da je poskupljenje usluga neophodno zbog zbog pada vrednosti dinara u odnosu na evro u prethodnih godinu dana. Oni su podsetili da se emitovanje stranih kanala plaća u stranoj valuti.

Račun 1.000 dinara

Prema podacima RATEL-a, u Srbiji je u 2008. bilo 3,08 miliona korisnika fiksne telefonije i 860.000 kablovske televizije. Prosečni računa za fiksni telefon tada je bio oko 725 dinara dok je u 2007. bio 929 dinara. Sada bi sa povećanjem pretplate ponovo mogao da se vrati na iznos od oko 1.000 dinara.

Besplatni minuti

Osim što ima obavezu da obavesti pretplatnike unapred o povećanju cene pretplate, Telekom ima obavezu da svakom domaćinstvu obezbedi i 150 besplatnih minuta razgovora mesečno u fiksnoj telefoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari