Proruski kandidat vodi na predsedničkim izborima u Moldaviji

Beta

30. 10. 2016. u 23:07

Preliminarni rezultati predsedničkih izbora u Moldaviji pokazuju da proruski kandidat vodi sa oko 53 odsto glasova

Проруски кандидат води на председничким изборима у Молдавији

Preliminarni rezultati predsedničkih izbora u Moldaviji pokazuju da proruski kandidat vodi sa oko 53 odsto glasova, javila je agencija AP.

Izborna komisija saopštila je posle više od polovine prebrojanih glasova da je kandidat socijalista Igor Dodon, koji je za bliže odnose sa Moskvom, osvojio 52,7 odsto glasova.

Maja Sandu, bivša ekonomistkinja Svetske banke i proevropska figura, nalazi se na drugom mestu sa osvojenih 33,82 odsto glasova.

Na predsedničkim izborima u Moldaviji učestvovalo je devet kandidata. Glavna borba vodila se između pristalica približavanja Rusiji i pristalica evropske integracije.

Za nastavak saradnje s Rusijom su lider socijalista Igor Dodon i kandidat koalicije Naše partije Dmitrij Čubašenko. Ostali kandidati zalažu se za evropske intergracije.

Ovo je prvi put za 20 godina da građani Moldavije biraju predsednika na direktnim izborima, navodi agencija AP.

EU i SAD, kao i Rusija, pokušavaju da ostvare što veći uticaj u toj siromašenj poljoprivrednoj zemlji s 3,5 miliona stavovnika, koja se nalazi između članice EU Rumunije i Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

BICE REFERENDUMA

31.10.2016. 08:00

NAROD SE BUDI IZ AMERICKOG SNA (zablude) koju su im obecali, SAD, NATO EU. Polako ali sigurno, sve dolazi na svoje mesto. SRBIJO BUDI SE I TI, VREME JE.

Ђорђе С.

31.10.2016. 12:03

И њима и Румунима је пре у интересу да не буду у конфликту са светском силом која им је у комшилуку, него да се ради интереса друге, прекоокеанске силе, конфронтирају са њом.