Robijaši cimera palili i silovali

J. ILIĆ

29. 10. 2016. u 14:03

Dvojica pritvorenika iz zatvora u Smederevu osuđeni za zlostavljanje muškarca sa kojim su delili ćeliju. Osuđeni Milan J. (23) i Nenad J. (32). Žrtva D. J. (28) trpeo torturu dva meseca

Робијаши цимера палили и силовали

Ilustracija

MILAN J. (23) i Nenad J. (32), osuđeni su nepravosnažno pred Višim sudom u Smederevu na ukupno 14 i po godina zatvora jer su kao pritvorenici Okružnog zatvora u Smederevu silovali i seksualno zlostavljali pritvorenika D. J. (28). Oni su žrtvu gotovo dva meseca tukli, primoravali na oralni seks, silovali drškom od metle i čak mu palili genitalije.

Užasna tortura u sobi broj 47 Okružnog zatvora počela je krajem decembra 2015. godine i trajala je do sredine februara 2016. godine. Milan J. u pritvoru se nalazio čekajući presudu zbog teškog ubistva, dok je Nenad J. pritvoren zbog razbojništva. Žrtva silovanja, D. J. u pritvoru je bio zbog zloupotreba u vezi sa drogom.

Prema svedočenju žrtve, sve je počelo nakon što je u sobu užasa, gde su bili njih četvorica, stigao pritvorenik Milan J. i zajedno sa Nenadom J. započeo torturu. U svojim grozomornim iživljavanjima, nasilnici su žrtvu terali da pije urin i vodu iz ve-ce šolje i liže pod. Tukli su ga, nagovarali da se obesi "jer nije za život" i zato što su smatrali da je homoseksualac. Takođe, primoravali su ga da ih oralno zadovoljava, što je pod batinama i činio.

- Oštećeni je izjavio da su mu na silu, dršku od metle, obmotanu celofanom i namazanu kremom, zavlačili u čmar iz sve snage - stoji u optužnici. - Jednom prilikom naređeno mu je da se svuče, a onda su ga polili losionom "brion" po genitalijama i analnom otvoru, i zapalili upaljačem, posle čega je zadobio višestruke opekotine.

DOBIO 18 GODINA ZA UBISTVO ŽENE MILAN J., koji je za silovanje pritvorenika prvostepeno dobio kaznu od devet godina zatvora, u međuvremenu pravosnažno je osuđen za teško ubistvo počinjeno 2015. godine. On je, tokom pljačke jedne kuće u Smederevu, šrafcigerom ubio vlasnicu M. P. (58) zbog čega je osuđen na 18 godina zatvora.

Žrtva je svedočila da su ga terali na analni seks, da ih oralno zadovoljava u isto vreme, a strahotno seksualno iživljavanje praćeno je batinama i pretnjama. Zbog straha, D. J. torturu nije prijavio stražarima, a iz istog razloga ćutali su i cimeri iz sobe. Međutim, zabrinut za život, strahotna mučenja na kraju je ispričao zatvorskoj straži. Uprava zatvora i Tužilaštvo odmah su reagovali otvorivši istragu.

Žrtva i svedoci u detalje su prepričali šta se dešavalo u ćeliji gotovo svakodnevno. Milan J. je delimično u istrazi priznao da je primorao D. J. da ga oralno zadovoljava, tako što ga je tukao i pretio da se neće spasiti čak iako prijavi stražarima, i bude premešten u drugu sobu. Potvrdio je paljenje žrtve, objasnivši kako mu je drugi pritvorenik "šakom držao usta jer je vrištao od bolova, a da ga ne bi čuli stražari". Ipak, silovanje je negirao. Drugi nasilnik, Nenad J. negirao je silovanje i mučenje, a naveo je da je D. J. "sam sebe zapalio iz higijenskih razloga"!

U aprilu Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu. Na sudu su se pojavila i dva svedoka koji su delili ćeliju 47 sa zlostavljačima. Svedoci torture potvrdili su da su oštećenog "prebijali od batina, potpuno ga slomili, dok je on u želji da se spase slušao sva njihova naređenja".

Posle pet meseci suđenja, Sudsko veće sudije Višeg suda u Smederevu Marka Jocića, u oktobru je izreklo prvostepenu presudu. Milan J. za produženo krivično delo silovanja osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od devet godina, a Nenad J . na 5 godina i šest meseci. Ovo je prva presuda ove vrste u Smederevu, a verovatno jedinstvena i u sudskoj praksi u Srbiji.

OBOJICA U PRITVORU

OSUĐENICI su iza rešetaka. Milan J. je na izdržavanju 18-godišnje kazne zbog ubistva, dok je Nenadu J. pritvor produžen nakon suđenja za silovanje.


Viši sud u Smederevu, Foto: N. Ž.

*****
STATISTIKA KAŽE DA SE TEK SVAKO DESETO SILOVANjE OTKRIJE

ZATVORENICI NE PRIJAVLjUJU NAPADE


O SEKSUALNOM zlostavljanju u domaćim zatvorima malo se zna. Navodno, prijavi se tek svako deseto silovanje, mada je to samo statistika. Poniženje, strah i sumnja u zatvorske čuvare i njihove veze sa nasilnicima, uglavnom žrtve drže u jezivom grotlu kao taoce. Čak i kada postoje dokazi, žrtve odbijaju da svedoče, te ovi slučajevi do suda gotovo nikada ne stižu.

- Silovanja uglavnom ostanu među zidinama ćelija. Pokretanje krivičnog postupka već se smatra podvigom, a da silovanje dobije ovakav sudski epilog, to je ovde nezabeleženo. Zbog toga je ova presuda toliko važna - kažu u Višem tužilaštvu.

Upućeni kažu da u srpskim zatvorima postoji seksualno iskorišćavanje i seksualno zlostavljanje, posebno kada je reč o osuđenicima na decenijske kazne, koji su svesni da to ne može bitno promeniti njihov zatvorski staž.

U slučaju "sobe 47" smederevskog Okružnog zatvora specifična je okolnost i to što su se silovanja dogodila u pritvorskom delu, što dodatno govori o surovosti počinioca.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Gavrilo Princip

29.10.2016. 17:09

I stražari nisu ustanovili da je on brutalno prebijan!? Pa to se bar vidi. Korupcija na svakom koraku.

mm

29.10.2016. 20:50

takvi bolesnici ne mogu da se rehabilituju, ne znam zašto ih hranimo i cuvamo po zatvorima. takav psiho nije za zivot, a kamoli da se jednog dana pusti na slobodu