Medvedev najavio: Počinju pregovori sa Srbijom

Ruski premijer Dmitri Medvedev najavio je da će Evroazijska ekonomska unija uskoro početi pregovore sa Srbijom o stvaranju zone slobodne trgovine.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

13:42

Medvedev najavio: Počinju pregovori sa Srbijom
Foto: Gettyimages

Medvedev je na sastanku saveta Evroazijske unije kazao da je prva rudna pregovora o stvaranju slobodne zone zakazana pre kraja godine sa Izraelom. “Pregovori bi trebalo da počnu i sa Srbijom, kao i sa određenim brojem drugih zemalja”, naveo je on.

Članica komisije Evroazijske unije Veronika Nikišina kaže da bi Izrael mogao da potpiše sporazum u 2017.

Izraelski ministar Zeev Elkin je prošlog decembra rekao da želi sporazum o slobodnoj trgovini sa savezom koji predvodi Rusija što pre.

Rusija je tradicionalni izvoznik žitarica u Izrael i planira da proširi opseg izvoza poljoprivrednih proizvoda. Izrael može da poveća trgovinu sa Evroazijskom ekonomskom unijom od šest do osam odsto, dok Rusija vidi povećanje investicija i transfer tehnologije.

EEU je trgovinski blok osnovana 2015. godine na osnovu carinske unije Rusije, Kazahstana i Belorusije. Nešto kasnije su se pridružile Jermeniji i Kirgistan. Ovog meseca Vijetnam je zvanično postao prva ne-regionalna država koja se pridružila bloku koji je dizajniran da obezbedi slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage između zemalja članica.

Više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Kinu, Indoneziju, i Iran su izrazili interesovanje za sporazum o slobodnoj trgovini sa EEZ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: