27. oktobar  2016. 18.16  →  19.03 | Izvor: Beta, Fonet, Tanjug,

Putin: Bombardovanje Srbije - samovolja SAD

SOČI -

Sjedinjene Američke Države su više puta upotrebljavale vojnu silu u svetu zaobilazeći Povelju UN - od Jugoslavije do Sirije, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj".

Predsednik Rusije podsetio je da su UN stvorene nakon Drugog svetskog rata kada je postojao određeni raspored snaga u svetu, ali da su zatim, nakon raspada SSSR-a, prema njegovom mišljenju, SAD odlučile da više nije potrebno ni sa kim da se dogovaraju o važnim pitanjima, što je rezultiralo bombardovanjem Jugoslavije 1999. godine, preneo je ruski sajt Sputnjik.

"Potom su usledili događaji u Iraku. Zar su UN dozvolile akcije u Iraku? Ne. A pre toga je bio Avganistan 2001. godine. Da, mi znamo za tragične događaje od 11. septembra 2001. godine, ali ipak prema postojećem međunarodnom pravu trebalo je otići u SB UN i prvo dobiti odgovarajuću rezoluciju", naveo je ruski predsednik.

Putin je podsetio da je nakon tih događaja usledila i situacija u Libiji, o kojoj je doneta rezolucija.

"Svi su čitali tu rezoluciju. Šta je tamo napisano? Zona slobodnog leta. Kakva je to zona slobodnog leta, ako su počeli da izvode raketne udare i da bombarduju teritoriju? Grubo su sve izvrnuli i opet narušili Povelju UN. Nakon toga je došla Sirija", rekao je Putin.

Opsada sirijskog grada Alepa je neophodna

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je opsada sirijskog grada Alepa, u kojoj učestvuju ruske i sirijske snage, neophodna da bi se "slomili" ekstremisti.

Putin je na međunarodnom forumu u Sočiju rekao da postoje dve opcije: "čuvati leglo terorista u Alepu ili ga uništiti, uz minimalno civilnih žrtava".

Ruski predsednik je odbacio pozive da se okončaju napadi na Alep, navodeći da bi po tom rezonu trebalo zaustaviti operaciju koalicije okupljene oko SAD u iračkom gradu Mosulu, i da ne treba pokretati napade na Raku.

Zvanična Moskva je negirala da njene snage napadaju civile u Siriji i optužila Vašington da nije ubedio pobunjenike da prekinu veze sa ekstremistima Al Kaide.

Nezamislivo, glupo i nerealno da Rusija napadne neku članicu NATO

Rusija se ne priprema da napadne bilo koju državu članicu NATO, jer bi to bilo nezamislivo, glupo i nerealno, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na završnoj sednici međunarodnog diskusionog foruma "Valdaj" u Sočiju.

Samo u Evropi ima 300 miliona stanovnika u državama članicama NATO, u SAD i ostalim članicama NATO ukupan broj stanovnika iznosi verovatno 600 miliona, dok ih u Rusiji ima 146 miliona i smešno je i govoriti o napadu Rusije na nekoga, izjavio je Putin.

On je ocenio da je "ruska pretnja", o kojoj se sve češće govori na Zapadu, izmišljena, a cilj je stvaranje profita.

To je zaista profitabilan posao, jer se povećavaju vojni budžeti i sakupljaju se saveznici za interese jedne supersile, rekao je Putin.

Putin je istakao da je predizborna kampanja u Americi kriva što su SAD pokrenule pravu antirusku histeriju i dodao da bi želeo da Rusija raspolaže tako moćnom propagandnom mašinerijom kao Zapad.

Besmislena je tvrdnja da Rusija pokušava da utiče na ishod predsedničkih izbora u SAD i Amerikancima bi bilo bolje da se umesto time bave svojim ogromnim javnim dugom i brutalnošću svoje policije.

Da li bilo ko zaista misli da je Rusija u stanju da na bilo koji način utiče na izbor Amerikanaca? Amerika nije banana republika, je li tako? Amerika je velike sila, kazao je Putin.

Globalna ekonomija nije u stanju da izađe iz krize

Globalna ekonomija nije u stanju da izađe iz aktuelne sistemske krize, a politički i ekonomski principi nastavljaju da se preuređuju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u Sočiju.

"Sistem međunarodnih odnosa je i dalje napet. Globalna ekonomija nije u stanju da izađe iz sistemske krize. Principi i pravila u politici i ekonomiji nastavljaju da se preuređuju", rekao je Putin na sastanku sa politikolozima u debatnom klubu Valdaj u Sočiju, prenosi ruska agencija Tass.

Putin navodi i da su pogaženi principi slobodne trgovine, a da se sankcije koriste za vršenje političkih pritisaka.

"Možemo videti kako je slobodna trgovina žrtvovana i kako se takozvane sankcije koriste za vršenje političkih pritisaka", rekao je Putin, ukazujući istovremeno na pokušaje formiranja zatvorenih ekonomskih alijansi koje postavljaju barijere kako bi njihove domaće transnacionalne korporacije izvlačile najveću korist.

Broj komentara: 1

iguman  28. 10. 2016. | 00:41
Nije to samovolja nato, nego je to losa procena tadasnjeg predsednika Slobe, da moze da izblefira i ne povinuje se . Sada je to u Srbiji ionako. Procitan, ponizen, drzava mu razorena, on neslavno zavrsio. To je ukratko opis desavanja u to vreme. Srbija nikada neje imala promucurnog vodju.