Bramerc traži radikale u Hagu

D. M.

27. 10. 2016. u 16:01

Haški glavni tužilac Serž bramerc zahteva da Srbija što pre uhapsi trojku iz SRS, jer ta obaveza neće nestati. Zamerio što nisu isporučeni Jojić, Ostojić i Radeta

Брамерц тражи радикале у Хагу

Foto Tanjug, AP

GLAVNI haški tužilac Serž Bramerc još jednom je danas Beogradu ispostavio zahtev da što pre uhapsi i izruči troje radikala i upozorio da ta obaveza neće nestati. Ukoliko se to ne desi do početka decembra, kada podnosi redovan izveštaj Savetu bezbednosti UN, on bi mogao da negativno oceni saradnju Srbije sa Hagom u ovom dokumentu.

Bramerc je u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a kako je saopštila Vlada Srbije, zamerio što nadležni organi nisu isporučili Petra Jojića, Jovu Ostojića i Vjericu Radetu, koje Hag tereti za nepoštovanje suda.

Tribunal od ovog svog zahteva ne odustaje i insistira da Srbija promeni svoje zakonodavstvo i uskladi ga sa međunarodnim obavezama. Naime, Viši sud u Beogradu je zaključio da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, što kod radikala nije slučaj jer se terete za uticanje na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Premijer Vučić je u razgovoru s Bramercom istakao da je Srbija posvećena borbi za otkrivanje onih koji su počinili ratni zločin i njihovom kažnjavanju.

Ukoliko Bramerc negativno oceni Srbiju to bi moglo da zakoči naš put u EU.

Vjerica Radeta kaže za "Novosti" da bi prekid pregovora Srbije sa EU zbog nje i njenih kolega bio ispunjenje njenih političkih ambicija:

- Već sam rekla da dobrovoljno ne idem u Hag.

STRATEGIJA ZA ZLOČINCE

Haški tužilac sreo se i sa ministrom pravde Nelom Kuburović, sa kojom je razgovarao o sprovođenju Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina, koju je Vlada usvojila početkom godine. Kuburovićeva je rekla da je u toku postupak izbora tužioca za ratne zločine, kao i da će se nakon završetka tog izbora, pristupiti izradi Akcionog plana za sprovođenje navedene strategije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Dragan Popovic

27.10.2016. 16:23

Ono zbog cega Hag tereti Radikale u Stambolicevoj Srbiji 80-ih zvalo se: "Verbalni delikt" .

Retro

27.10.2016. 16:31

nisam radikal, ali jesu li oni izvrsili neki ratni zlocin? koliko znam haski tribunal je iskljucivo za ratne zlocine. ovde se ne radi o tome vec o ponizavanju srbije

Еуро крем

27.10.2016. 17:08

Замерио му Брамерц, али се он не секира, похвалиће га опет чим испуни неки нови (стари) захтев!

Obilic

27.10.2016. 17:29

Ja ne vidim razlog za izrucenje....Ne moze se svi izruciti Hagu samo zato sto to neko kaze.

ZIKI

27.10.2016. 18:13

Gospodine Bramercu,ja koliko znam,oni su samo prokomentarisali nesto o Haskom tribunalu,ali,ne znam sta.Oni nisu napadali nikoga fizicki,pa sada,ako je samo ta prokomentarizanja diskutabilna,onda slobodno Haski sud,neka uvede u svoj krivicni zakonik,i VERBALNI DELIKT.Hvala

Rabren

27.10.2016. 18:53

Ante Gotovina je na slobodi gospodine. Oluja najveće etničko čišćenje, a on se uvatio za verbalni delikt. Neka neka Vučić ih je primio i ispratio Srbija je domaćinska kuća.

Slavko

28.10.2016. 06:28

@Dex - Može Bramerc da vrši pritisak koliko god hoće , od toga nema ništa.

Sanja S

27.10.2016. 20:28

Smatram da je vreme da svi shvate da Haški tribunal ne treba da postoji samo zbog Srba i da su Srbi najmanje moguće zlo u svetu.

dragan

27.10.2016. 21:51

posto se zatvor u hagu prazni,nema zatvorenika ovaj lik hoce da zatvor bude uvek pun,jer ako nema zatvorenika,nema plate ovome liku,sto se tri africke drzave odrekle clanstva ovoga suda vucic nemoze,srbija nemoze jer nesme napustiti klub koji je dobrovoljan

Joka

27.10.2016. 23:59

Kako bi oni samo da nam nametnu nesto,a sami ga pustili a sada mi da budemo krivi za njih,ali imamo dobre pregovaracke moci i dobru politiku vodimo.

Mića

28.10.2016. 08:06

Gospodine Bramerc kada Kosovski Albanci, Hrvati i Bošnjaci isporuče sve svoje zločince onda nam se javite za isporučivanje ovo troje radikala. Imate mnogo važnije ljude i mnogo veće zločince da jurite po Balkanu. Potražite njih, radikali i njihovi zločini su sitnice naspram masovnih ubica koje imate u susednim zemljama.

Вук З.

28.10.2016. 12:06

Запели баш њих да испоручимо! Зар мало има Срба, боље овде да преселе Трибунал, па да нас позивају једног по једног.

Velibor Kekić

28.10.2016. 12:20

Može Bramerc da vrši pritisak koliko god hoće , od toga nema ništa.

Velimir Bulatovic

29.10.2016. 07:24

Dzelati haskog kazamata se nece smiriti dok ne budu procesuirani zajedno sa akterima udruzenog zlocinackog poduhvata iz 1999. godine protivu Srbije. Prema tome Klinton,Bler,Solana, Olbrajtova, Sreder, Klark.....moraju se naci na sudu, a Bramerc koji cesto dolazi u Srbiju treba da iskoristi priliku da malo porazgovara sa Slavicom Djukc Dejanovic.