Aktuelno

Snežana Vujović Nikolić: Morfejeva poseta
01.11.2016. - 15.11.2016.

Snežana Vujović Nikolić: Morfejeva poseta


Samostalna izložba slika Snežane Vujović Nikolić otvara se u utorak 1. novembra u 19h, u Galeriji Zvono, Višnjićeva 5. Na izložbi će biti predstavljeno 9 slika iz najnovijeg ciklusa Morfejeva poseta.

 

 

Deo propratnog teksta za izložbu Srđana Tunića, istoričara umetnosti i kustosa: "Bog snova, božanstvo snevanja, Morfej (Μορφεύς), je prema mitologiji antičkih Grka bio glasnik koji je prenosio vizije bogova sa Olimpa običnim ljudima, smrtnicima, kroz snove. Slike i priče u tim snovima su često bile predmet umetničke inspiracije, na šta upućuje i naziv poslednjeg ciklusa slika Snežane Vujović Nikolić iz 2015/16.

Iz pozicije savremenog posmatrača, slike iz Morfejeve posete mogu nalikovati na 3D kompjutersko modelovanje, međutim početne postavke su drugačije i ne svode se na industrijski dizajn, niti je u pitanju digitalna umetnost, već dolaze iz medija klasičnog slikarstva. Grčka i rimska mitologija su sve negde do secesije (kraj XIX i početak XX veka) u evropskom nasleđu bile izvor inspiracije u svim umetnostima, kao i pozivanje na tradiciju i davanje legitimiteta vlasti i političkim ideologijama. Zanimljivo je videti vraćanje ovoj zaista staroj tematici, reinterpretaciji u čisto likovnom smislu i napuštanje klasičnog figuralnog kanona."

 

objavljeno27.10.2016.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.