Nešto se čudno događa na Saturnovom severnom polu (FOTO)

Naučnici NASA istražuju zašto je šestougaona mlazna struja na Saturnovom severnom polu promenila boju u poslednje četiri godine.

Život

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

09:17

Nešto se čudno događa na Saturnovom severnom polu (FOTO)
Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/Hampton University/Nasa

Kada je region fotografisala letelica Kasini 2012, bio je plave boje, ali je prilikom novog prolaska 2016. postao zlatan.

Iz NASA kažu da naučnici ispituju fenomen i veruju da je povezan sa smenama godišnjih doba na Saturnu, kao i trajanju jedne godine na ovoj planeti – 29 zemaljskih godina.

„Promena od plave ka zlatnoj možda je izazvana pojačanom proizvodnjom fotohemikalija u atmosferi, kako se severni pol približava letnjoj dugodnevici u maju 2017“, saopštava agencija.

„Tokom polarne zime između novembra 1995. i avgusta 2009. Saturnova atmosfera na severnom polu očistila se od aerosoli koje su nastale fotohemijskim reakcijama. Od ravnodnevice u avgustu 2009. polarna atmosfera bila je konstantno izložena svetlosti Sunca i aerosoli su počeli da se proizvode unutar heksagona, zbog čega je promenio boju“.

Lansiran 1997, Kasini je svoju primarnu misiju započeo 2004. i izbliza ispituje šestu planetu od Sunca i njene prirodne satelite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: